“Šnopc” prijateljstva

Trte na evropskem latniku prijateljstva, ki so jih v Pliskovici posadili v čast vstopa Slovenije v Evropsko unijo, iz leta v leto bolj bogato rodijo. Prvemu grozdju je kmalu sledilo evropsko vino, nato še žganje, vse pa je bogato prepredeno s prijateljskimi vezmi.

V Pliskovici so tudi letos skupaj s sosedi iz Zgonika skuhali šnopc prijateljstva. Foto: Rd Pliska
V Pliskovici so tudi letos skupaj s sosedi iz Zgonika skuhali šnopc prijateljstva. Foto: Rd Pliska

PLISKOVICA > Ker so Kraševci skromni in ničesar ne vržejo stran, so seveda kmalu po prvi trgatvi grozdja z latnika evropskega prijateljstva ugotovili, da jim po stiskanju grozdja ostajajo tropine. In tako je nastala ideja, da bi iz teh tropin skuhali tropinovec. Ker pa so bile tropine s trt prijateljstva, so želeli v tem slogu nadaljevati.

“Povabili smo sosede iz Zgonika, s katerimi že leta krepimo sosedske vezi,” je povedala predsednica Razvoj nega društva Pliska Breda Durcik. In tako izmenjaje kuhajo žlahtno tekočino v Zgoniku in Pliskovici, vedno tudi s prisotnostjo občinskih vodstev. Letos je sežansko občino zastopal župan Davorin Terčon, zgoniško pa Katrin Štoka.

Za strokovnost je bdela Milena Štolfa iz sežanske kmetijsko svetovalne službe, ki je pred tedni na povabilo društva predavala o kuhanju žganja.

Društvo je v nedeljo pripravilo še Miklavžev koncert Manuela Šavrona na diatonični harmoniki in Fraitonic strings Dua, v katerem poleg Šavrona igra še Rok Kleva Ivančič na violini. 18. decembra bodo prižgali lučke, si ogledali predstavo o starki zimi v izvedbi gledališča Bičikleta in pozdravili dedka Mraza, praznike pa bodo zaključili 8. januarja s pohodom z lučkami po Pliskini poti. MUZ


Najbolj brano