Snežnik in Snježnik bo znova povezal Schengen

Prihodnjo soboto bodo slovenski in hrvaški planinci znova stopali po Poti prijateljstva Snežnik-Snježnik, ki so jo pred natanko štiridesetimi leti uredili zaradi druženja ljubiteljev planinarjenja z obeh strani meje. Tokrat bodo planinarili zgolj po hrvaškem odseku obhodnice. Ko se bo tudi Hrvaška priključila schengenskemu območju in ovir za prost prehod meje ne bo več, pa nameravajo znova obnoviti pot po celotni obhodnici.

Spomin na prvo akcijo oživljanja obhodnice Pot prijateljstva 
Snežnik-Snježnik leta 2011.  Foto: Darko Mohar
Spomin na prvo akcijo oživljanja obhodnice Pot prijateljstva Snežnik-Snježnik leta 2011.  Foto: Darko Mohar

REKA > Slovenski Snežnik (1796 metrov) in hrvaški Snježnik (1503 metre) sta vrhova v dveh sosednjih državah. Imeni sta planoti dobili zaradi obilnih snežnih padavin, zaradi katerih je vse tja do pozne pomladi oba vrhova mogoče prepoznati tudi z velike oddaljenosti.

Pot povezovala do osamosvojitve

Ideja o povezovanju obeh vrhov s planinsko obhodnico se je porodila, ko sta državi sodili še pod skupno domovino. Prvo markacijo na novi planinski obhodnici so ob stoletnici planinarjenja na Hrvaškem in tedanji Jugoslaviji postavili 5. julija 1974 na Snežniku. Obhodnico so svečano odprli leto dni pozneje, ko so na Snježniku 6. julija 1975 ob 30. obletnici osvoboditve krajev pod obema gorama zarisali zadnjo markacijo. Pot je sestavljalo šest kontrolnih točk, po tri v vsaki državi, prehoditi pa jo je bilo mogoče v desetih do dvanajstih urah.

“Od tedaj so se zgodile velike spremembe. Leta 1991 je skupna država razpadla, med novimi državami pa je bila zarisana 'prava meja' z vsemi carinskimi in policijskimi formalnostmi. Neposreden prehod po obhodnici je postal nemogoč, pogoji prehajanja meje pa so z vstopom Slovenije v schengensko območje postali še težji,” je pojasnil vodja Planinske skupine Bazovica Darko Mohar.

Hrvaško planinsko združenje je obhodnico tudi izbrisalo iz registra obhodnic na Hrvaškem. “Pot je postala opustošena, markacije so zbledele, pečati na kontrolnih točkah izginili, pa tudi vezi med planinskima društvoma obeh držav so začele z odhodom starejše generacije planincev zamirati,” dodaja Mohar.

Korak bliže temu načrtu bodo slovenski in hrvaški planinci PD Snežnik iz Ilirske Bistrice s planinsko skupino Bazovica ter HPD Platak napravili že prihodnjo soboto. Kot nosilci planinske obhodnice Pot prijateljstva Snežnik-Snježnik namreč na ta dan pripravljajo skupno druženje in planinski pohod po delu poti. Pohod se bo začel na Gomancah nad Klano ob 8. uri in se nadaljeval po markirani poti do Čabarske police, Švedre in planinskega doma Sušak, kjer bo zaključek in skupno druženje. “Druženja naj bi postala tradicionalna, še posebej potem, ko bo Hrvaška znotraj schengenskega prostora, s čemer med državama ne bo več omejeno prosto gibanje planincev,” dodajajo organizatorji pohoda. Pohod po odseku Poti prijateljstva Poskrbljeno bo za prevoz z Reke, v planinskem domu Sušak in v velikem domu Platak pa bo mogoče tudi prenočiti.

Ponovne akcije oživljanja obhodnice se je skupaj s hrvaškim planinskim društvom Platak in slovenskim planinskim društvom Snežnik pred štirimi leti lotila planinska skupina, ki je leta 1992 nastala pod okriljem Slovenskega doma Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki. Tedaj se je več deset planincev z Reke, iz Opatije in iz slovenskih obmejnih krajev srečalo na Gomancah nad Klano, kjer so sklenili, da Pot prijateljstva Snežnik-Snježnik znova oživijo. “Ko bo v schengenski prostor vstopila tudi Hrvaška, bodo padle vse ovire svobodnega gibanja med državama. Tedaj bo treba Pot prijateljstva opremiti z novo infrastrukturo; pečati, markacijami, zemljevidi, dnevniki in ostalimi potrebščinami, ki bodo pohodnikom omogočili zanesljiv počitek v obeh čudoviti krajih dveh sosednjih držav. S tem bo nov elan dobilo tudi prijateljstvo planincev na obeh straneh meje,” dodaja Mohar. TMV


Najbolj brano