Slovenske železnice in zavod za gozdove skupaj v akciji pogozdovanja

Slovenske železnice in Zavod za gozdove Slovenije v soboto dopoldne vabita na sajenje bukev in smrek v Prestranek pri Postojni. Gozd je bil na tem območju po žledolomu leta 2014 zelo poškodovan, zato bodo tu s pomočjo prostovoljcev, ki jih pričakujejo okrog 100, posadili več kot 10.000 sadik bukev in smrek.

Žledolom je februarja 2014 uničil ogromne površine gozda. Foto: Andraž Gombač
Žledolom je februarja 2014 uničil ogromne površine gozda. Foto: Andraž Gombač

POSTOJNA > Pogozdovali bodo čistino v gozdu na območju Prestranka, ki je velika nekaj hektarov. Od železniške postaje je gozd oddaljen približno tri kilometre. Sajenja se bodo udeležili tudi vodilni na Slovenskih železnicah, njihovi zaposleni ter poslovni partnerji.

Akcija pomeni nadaljevanje prizadevanj Slovenskih železnic za promocijo trajnostnega razvoja in zmanjševanja emisij v okolje. Njen glavni namen tokrat je, da skupaj s partnerji pomagajo pri ponovni pogozditvi slovenskih gozdov in hkrati spodbujajo zavedanje o ekološkem pomenu železniškega prometa.

Žledolom je februarja 2014 uničil ogromne površine gozda in razdejal železniško infrastrukturo na primorski progi, zato so se v Slovenskih železnicah odločili priskočiti na pomoč pri pogozdovanju najbolj poškodovanega območja ob progi.

Železniški promet je temelj trajnostnega razvoja in bistveno bolj okolju prijazen od cestnega in letalskega prometa. Z vsako tono blaga, ki se namesto po cesti prepelje po železnici, se emisije ogljikovega dioksida znižajo za približno 8,1 kilograma na 100 kilometrov, pri enakem obsegu prometa pa vlak v zrak izpusti kar za 30-krat manj strupenih snovi kot cestna tovorna vozila, poudarjajo na Slovenskih železnicah.

STA


Najbolj brano