Slovenci skrbijo za “pamet” evropskih iger

Da je eden najboljših izvoznih artiklov znanje, dokazuje skupina slovenskih IT strokovnjakov, ki je zasnovala in zdaj vodi upravljanje in vzdrževanje IT-infrastrukture na Evropskih igrah v Bakuju. Med osmerico je tudi Elvis Guštin iz Sežane.

Elvis Guštin
Elvis Guštin  

SEŽANA, BAKU > “Kaj niste v Bakuju?” se začudim, ko dan po odprtju Evropskih iger v Bakuju v Sežani srečam Elvisa Guština, lastnika družbe EM-Soft sistemi d. o. o. in enega od osmih slovenskih strokovnjakov, ki so pripravili in so zdaj odgovorni za delovanje IT infrastrukture iger.

“Ne. Zakaj? Saj mora vse teči, kot je predvideno,” smeje odgovori. “Če pride do problemov, so vedno na voljo rezervni sistemi. Sistem je bil izdelan pred igrami, med njimi se ne sme spreminjati. Zdaj izvajamo samo vzdrževanje in kontrolo,” pojasni Guštin. Očitno so pripravili dober sistem, zato “sedimo zdaj križem rok in uživamo v igrah,” doda v šali.

“Baku - v prevodu pomeni mesto vetra - ima dva obraza: revnega in bogatega. V bogatem se seveda na vsakem koraku vidi, koliko prihodka prinaša nafta,” strne vtise po trimesečnem bivanju v Bakuju Elvis Guštin. Azerbajdžan je dežela ognja, ogenj bruha tudi iz hriba Burning Hills. Pod površjem pa se skrivajo bogate zaloge nafte. Azerbajdžan je sicer muslimanska država, kar se pozna predvsem pri prehrani: “Skoraj ni mogoče naročiti obroka, v katerem ne bi bilo ovčetine,” se najhujše zadrege svojega bivanja v Bakuju spominja Guštin. Jedi brez mesa je izredno malo, še na pici je ovčja salama. No, kakšna margerita se vendarle najde, pri azerbajdžanski kuhinji pa brez ovčetine ne gre.

Ves čas iger seveda nenehno nadzirajo delovanje celotnega sistema in ves čas so v pripravljenosti, če bi se kaj zalomilo. Stvari, kjer bi se to lahko zgodilo, je ogromno. V informacijsko omrežje Evropskih iger je povezanih 3500 računalnikov, precej telefonov, skype for business, elektronske pošte, spletne strani, časovne meritve tekem, tiskanje vstopnic, ...

“Ko smo izdelovali sistem, smo morali slediti standardom, ki so za igre natančno določeni. Najprej smo morali zagotoviti zanesljivost sistema, saj si organizatorji ne morejo privoščiti, da sistem pade sredi tekme. Druga zahteva je bila visoka varnost pred vdori in zlorabami, tretja pa povezati vse točk v Bakuju, kjer so tekmovališča, namestitve, prostori organizatorjev, novinarjev ...,” pojasni Guštin.

Sistem so začeli postavljati že lani, potem ko je azerbajdžansko podjetje Eurodesign CSC, ki zagotavlja podporo igram skupaj s podjetji Microsoft, Cisco in EMC, povabilo k sodelovanju skupino slovenskih strokovnjakov.

“Vsi se poznamo že iz drugih projektov in konferenc, zato si zaupamo in vemo, kako delamo, kar je za tak projekt nujno,” pove Guštin. Večina jih ima Microsoftov naziv MVP (Most Valuable Professional), Guštin ima poleg tega od leta 2009 tudi naziv Microsoft PAL (Partner Area Lead) za Slovenijo, ameriško združenje SMB Nation in Blackberry pa mu je dvakrat podelilo naziv SMB 150 Influencer (150 svetovno najvplivnejših posameznikov v SMB segmentu). Ti nazivi niso samo reference, temveč tudi potrditev kvalitete in znanja nosilcev, ki jih uvršča v svetovno špico.

Zdaj so igre bližajo koncu. Tako kot med pripravami od lanske jeseni je tudi zdaj v Bakuju del ekipe - trenutno jih je pet. Težav z IT podporo ni bilo, zato si naši strokovnjaki lahko obetajo še nove podobne projekte tako doma kot v tujini.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano