Slikarji o knjižničarstvu in čitalništvu

Na prireditvenem prostoru pod mogočno Podtaborsko steno je letos potekala že sedma slikarska kolonija članov bistriškega likovnega društva Franceta Pavlovca in njihovih slikarskih prijateljev iz sosednjega likovnega društva iz Postojne.

Zdenka Vinšek in Ilija Martić med udeleženci likovne kolonije pod Podtaborsko steno   
 Foto: Tomo Šajn
Zdenka Vinšek in Ilija Martić med udeleženci likovne kolonije pod Podtaborsko steno  Foto: Tomo Šajn

PODTABOR > Bistriški ljubiteljski slikarji se zberejo vsako leto na privlačni naravni lokaciji in ustvarjajo dela na določeno temo. V zadnjih letih so se posvetili delu in motivom Franceta Pavlovca, enega najvidnejših slovenskih krajinarjev, doma iz Ilirske Bistrice.

Lani so iskali motive v stavbni in arhitekturni dediščini krajev na Bistriškem, letos pa so se posvetili trem jubilejem Knjižnice Makse Samsa.

“Letošnja tema našega dvodnevnega likovnega ustvarjanja je posvečena jubilejem knjižničarstva in čitalništva na Bistriškem. Poglobili smo se v zgodovino, saj letos mineva častitljivih 150 let od ustanovitve čitalnice v Ilirski Bistrici, ene prvih na Primorskem,” je vsebino letošnje kolonije predstavila Zdenka Vinšek, ena najbolj dejavnih članic, ki v društvu skrbi za vsebinsko plat dogajanja.

“Drugi jubilej je vezan na našo knjižnico, ki že vse leto obeležuje 50-letnico delovanja kot matična knjižnica. V teh letih je postala ena najpomembnejših kulturnih ustanov v občini. Tretji jubilej pa posvečamo pesnici Maksi Samsa, po kateri nosi knjižnica ime. Pesnica je bila rojena na Dolnjem Zemonu pred 110 leti,” je še dodala Vinškova.

Letos se je desetim domačim slikarjem pridružilo pet gostov iz Društva likovnih ustvarjalcev Postojna in ena slikarka iz KUD Kliničnega centra iz Ljubljane. “Letošnjo kolonijo posvečamo tudi, žal, prezgodaj preminuli kulturni delavki Darinki Žbogar, ki je bila dolgoletna podporna in nekaj let tudi častna članica našega društva,” je še povedala Vinškova.

Dela, nastala na koloniji, so doslej ob koncu leta predstavili na razstavi v Knjižnici Makse Samsa. Kot je povedal predsednik društva Ilija Martić, ki je organizator vsakoletne kolonije, se želijo z razstavo vključiti v osrednjo prireditev ob jubilejih knjižnice. Sicer pa se bodo predstavili na samostojni razstavi v decembru.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano