Skupna pot tudi v prihodnosti

Tudi letos je bilo 11. novembra točno ob 11. uri pred Fakinovo domačijo v Škrbini svečano. Spomnili so se na primorske padalce, ki so po drugi svetovni vojni izginili. Njihovo zgodbo je javnosti predstavil angleški novinar in zgodovinar John Earle v knjigi Cena domoljubja.

Že 19. leto zapored so se včeraj, 11.11., ob 11. uri v Škrbini 
poklonili spominu na padalce. Foto: Petra Mezinec
Že 19. leto zapored so se včeraj, 11.11., ob 11. uri v Škrbini poklonili spominu na padalce. Foto: Petra Mezinec

ŠKRBINA > Spominsko svečanost v Škrbini so tokrat organizirali že 19. leto zapored. Ni naključje, da so si za svoj dan izbrali 11. november. V Veliki Britaniji je to spominski dan, ko se spominjajo žrtev vseh vojn, v Združenih državah Amerike pa na ta dan praznujejo dan veteranov.

Niso vedeli, kje je pokopan

Spomin na enega od njih, Milana Goloba je oživila žena njegovega nečaka, Stanka Golob. “O Milanu se je veliko govorilo, ko so se zbrali sorodniki in prijatelji. Večina teh pogovorov se je zaključila tako, da so rekli, da je bil dober in pošten fant, nihče od bližnjih pa ni vedel, kje, kdaj in zakaj se je končala njegova pot,” je povedala Golobova in dodala, da je bila vsa Milanova družina iz Baške grape med drugo svetovno vojno izredno zavedna.

Zavezništvo se nadaljuje

Sophie Honey, veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji, je prepričana, da izgube iz vonj pustijo posledice tudi naslednjim generacijam. “Naša skupna zgodba ima več delov. Slovenijo smo podpirali pri vstopu v Evropsko unijo, skupaj smo sodelovali v Natu, na področju trgovine, turizma in medčloveških odnosov. Ko pogledam v prihodnost, vem, da bomo kljub nekaterim težavam našli skupno pot,” je poudarila.

“Za ameriško veleposlaništvo je to srečanje pomembno, saj poglabljamo sodelovanje med državama na različnih področjih. Veliko Slovencev ne nazadnje tudi živi v Združenih državah Amerike in z novo prvo damo lahko stvari postanejo zelo zanimive,” pa je na slovesnosti dodal ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley.

Pobudnika prve slovesnosti sta bila John Earle, novinar in zgodovinar, ki je zgodbo primorskih padalcev širši javnosti predstavil v knjigi Cena domoljubja, in takratni veleposlanik Velike Britanije David Lloyd.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano