Delavci Vezanko pošiljajo v stečaj

54 delavcev Javorja Vezane plošče se je iz obupa odločilo presekati agonijo in vložilo predlog za stečaj družbe. To pa odpira vprašanje, ali bo zdaj sploh prišlo do njene načrtovane prodaje in ohranitve proizvodnje. Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc je odločitev delavcev označil kot škodljivo.

54 delavcev Javorja Vezane plošče se je iz obupa odločilo 
presekati agonijo in je vložilo predlog za stečaj družbe.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
54 delavcev Javorja Vezane plošče se je iz obupa odločilo presekati agonijo in je vložilo predlog za stečaj družbe.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Na okrožnem sodišču v Kopru so včeraj že prejeli 49 predlogov za začetek stečajnega postopka družbe Javor Vezane plošče. Še pet predlogov pa so delavci na sodišče poslali včeraj. Delavci so predloge odposlali potem, ko niti v četrtek niso dobili v celoti izplačane vsaj ene obljubljene zaostale plače.

V štirih mesecih dobili 300 evrov

Kot smo mediji izvedeli od nekaterih delavcev, ki pa so želeli ostati neimenovani, so takšno odločitev sprejeli iz obupa in ker jim je pošlo potrpljenje. Večina je letos namreč po obrokih prejela komaj 300 evrov plače. Delodajalec jim dolguje dve plači in pol, socialnih prispevkov pa nimajo poravnanih že od julija 2013.

Skupina delavcev, v kateri sicer niso sodelovali vsi delavci, se je pri vložitvi predloga za stečaj organizirala sama, sindikat pa pri tem ni sodeloval.

V sindikatu so namreč vse do zadnjega verjeli v skorajšnjo rešitev situacije, kot jo je napovedoval likvidacijski upravitelj Javorja d. d. in direktor družbe Javor Vezane plošče Milan Šilc. Z njim so imeli tudi sklenjen dogovor o tem, da se delavci, ki so zadnjih 10 dni na čakanju, vrnejo na delo po izplačilu ene zaostale plače. Članski sestanek sindikata je potekal včeraj zvečer. Bojan Kramar, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko, je včeraj za PN povedal, da še vedno čakajo na rešitev, saj si ne želijo najslabšega scenarija, ki bi lahko pomenil tudi konec proizvodnje in razkosanje Javorja v Pivki, da pa tudi sami ocenjujejo, da se agonija delavcev brez plač ne more več vleči. Nenazadnje postopek likvidacije družbe Javor d. d. neuspešno poteka že tretje leto.

Propad načrta tik pred dogovorom?

Kot smo poročali, je bil še pred nekaj dnevi resno v igri za nakup Vezanih plošč trzinski Biring v lasti Marjana Tekavca, ki pa je po naših neuradnih informacijah zaradi novih podatkov, ki so zaostrovali sliko oziroma bojaznijo pred okostnjaki iz omare, od nakupa odstopil v torek.

Likvidacijski upravitelj Milan Šilc je včeraj za PN povedal, da pogovori v sodelovanju z največjo banko upnico, Banko Koper, zdaj potekajo s še enim potencialnim kupcem, a imena ni želel razkriti. “Pogajanja so v zaključni fazi. Zaključek lahko pričakujemo v enem ali dveh dneh.

Novi investitor bi po njegovih besedah zagotovil sredstva za proizvodnjo in izplačilo plač, kar pomeni, da bi se delavci lahko vrnili na delo. Toda nova okoliščina - predlog za stečaj - bi utegnila razmere spet zaplesti in odložiti odločitev potencialnega investitorja, ki bi lahko tudi špekuliral na cenejši nakup v stečajnem postopku.

Šilc je opozoril, da je skupina delavcev vložila predlog stečaja mimo dogovora, ki ga je imelo poslovodstvo s sindikatom, in takšno odločitev označil za škodljivo. Priznal pa je tudi, da poslovodstvo že pripravlja predlog prisilne poravnave, ki ob izpolnitvi pogojev ustavi predlog stečaja. Prisilna poravnava bi pomenila ugodnejše poplačilo tudi za upnike. Ali bi se v njenem okviru brez svežega denarja, ki bi ga prinesel investitor, proizvodnja sploh lahko nadaljevala, pa Šilc ni jasno odgovoril.

Lamelirani program ne more delati

Skupina delavcev je s takšnim predlogom oškodovala tudi ostale delavce, ki so se držali dogovora, predvsem pa delavce Javor Lameliranega programa v likvidaciji, ki bi lahko nadaljeval delo,” je še ocenil Šilc. Sestrsko podjetje je namreč odvisno od proizvodnje pare na isti lokaciji. Glede izplačila plač delavcem družbe Javor Lamelirani program v likvidaciji pa je Šilc dejal, da bi jih lahko zagotovili sami iz pričakovanega priliva ob izpolnitvi naročila. Sicer pa ob dejstvu, da je družba Lamelirani program v likvidaciji, njene premičnine pa naprodaj, usoda delavcev te družbe in programa še ni jasna.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano