Skupaj za lepšo vas

Prebivalcem vasi Klanec ni vseeno, kakšna je njihova okolica. Skrbno čistijo zaraščene površine, tudi pri hišah, kjer nihče ne živi. Pri tem jim pomagajo tudi štiri koze in osliček. Vas je prejela naziv najlepše urejene vasi v komenski občini, načrtov pa imajo prizadevni vaščani še ogromno.

Vaščani urejajo okolico vasi in placa. Foto: Petra Mezinec
Vaščani urejajo okolico vasi in placa. Foto: Petra Mezinec

KLANEC > V vasi, kjer živi 45 prebivalcev, so prepričani, da lahko sami največ naredijo za lepo okolico. "Seveda smo ponosni na nagrado. Res nas je malo, a znamo stopiti skupaj," pove Ivan Mezinec, ki ga srečamo na vaškem placu. Urejena okolica spomenika, zgrajen zid in pokošena trava pričajo o tem, da prebivalci pridno skrbijo za urejenost vasi.

Posebnost vasice se skriva nekaj sto metrov stran, v hektarju ograjene površine, kjer prebivajo štiri koze in osliček. "Ozemlje je last štirih lastnikov. Ker si želimo, da poti v vas ne bi bile zaraščene, smo vanje pred približno pol leta naselili živali, da bodo površino očistile," pove Mezinec.

Domačini so ponosni na leta 2009 urejeni kal - k'munsko štirno in urejen plac, poleg tega pa na rabutah skrbno čistijo tudi okolice hiš, kjer nihče ne živi. "Manjših rabut se udeležuje pet ljudi, ko pa potrebujemo več pomoči, se nas zbere približno deset," pojasni Dragan Terčon, predsednik vaške skupnosti.

Letos so v občini prvič podeljevali tudi nagrade za najlepše urejene okolice hiš in vrtov. Komisija v sestavi predsednice Milene Štolfa ter članic Jožice Golob Klančič, Mojce Klemenčič Sušnik, Tanje Saražin Strnad in Blanke Malgaj si je poleg štirih prijavljenih vaških skupnosti ogledala tudi devet domačij. Nagrado za najlepše urejeni vrt v občini Komen je prejela Tanija Verč iz Gabrovice, drugo mesto je pripadalo Vandi Mržek iz Kobjeglave, tretje pa družini Adamič Svetlič iz Malega Dola.

Čeprav je bilo v preteklosti veliko narejenega, jim dela tudi v prihodnosti ne bo zmanjkalo, našteje predsednik vaške skupnosti: "Vas smo uredili, a dela je še veliko. V prihodnosti nameravamo ob štirni zgraditi streho, ob glavni cesti pri vhodu v vas bi ravno tako radi očistili del zemljišča, ob koncu leta pa nameravamo kupiti še enega oslička."

Z nagrado, ki so jo prejeli skupaj s priznanjem za najlepše urejeno naselje - s 500 evri -, bodo zgradili lopo za živali. PETRA MEZINEC


Najbolj brano