Skrivnostni svet jaslic z vsega sveta

“Za vsakimi jaslicami se zame skriva zgodba,” ve povedati Gregor Tozon, priznani slovenski režiser in navdušen zbiratelj jaslic. Obiskali smo ga v Kazljah, kjer je v prostoru tik ob cerkvi postavil stalno zbirko jaslic. Del zbirke je v predbožičnem času na ogled tudi v Repentabru.

Gregor Tozon z jaslicami iz Južne Amerike, ki  so še posebej 
barvite. Foto: Petra Mezinec
Gregor Tozon z jaslicami iz Južne Amerike, ki so še posebej barvite. Foto: Petra Mezinec

KAZLJE > Za ljubezen do jaslic je bržkone zaslužna njegova mama. Poznana slovenska organistka je vsakemu od sinov ob poroki podarila nekaj, kar jih bo spominjalo na dom. Gregor Tozon je dobil jaslice. Danes njegova zbirka obsega okrog 170 različnih vrst jaslic iz vseh koncev sveta, v Kazljah je trenutno razstavljena slaba četrtina celotne zbirke. Gregor Tozon je tudi tisti, ki je prvi predlagal uprizoritev živih jaslic v Postojnski jami.

Pa pojdimo na sprehod po svetu. “Še posebej ljube so mi jaslice iz Slonokoščene obale. Skušal sem jih kupiti, pa mi jih njihov izdelovalec ni želel prodati, ker so bile po njegovo preveč grde. Šele ko sem kupil masko, mi jih je prodal,” se obiska Slonokoščene obale spomni ljubitelj jaslic. V jaslicah iz Ekvadorja sta ob sveti družini namesto osla in vola lami, argentinska sveta družina nosi klobuke, v zambijskem hlevčku se nahaja tudi želva, simbol države, v ruskih jaslicah pa se nahaja celo konj. “Sčasoma sem postal zahteven in me zanimajo le še posebnosti. Take kot je tale,” se nasmehne in pokaže na Jezuščka na gugalnici.

V zbirki ima tudi primere znanih krakovskih jaslic in jaslic iz Neaplja, ki slovijo kot najbolj razkošne. “Premožne neapeljske družine so naročale jaslice, v katerih so bili upodobljeni člani njihovih družin,” pojasni.

Tudi njegova družina se lahko pohvali s takimi jaslicami. Naredil jih je pater Wolfgang Kogler, zgodba o njih pa je povezana z materjo Gregorja Tozona: “Prosila ga je, da bi naredil ene jaslice zanjo. Obljubil je, da bo poskusil. Po dveh letih jo je poklical in jih naredil.” V tem času se je pater pozanimal o njihovi družini in jih upodobil: mamo, ki šest sinov uči petja in igranja na instrumente, šestnajst vnukov, ki jih vodi pastir, režiserjev oče, v jaslicah se skriva celo podoba patra.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano