Skrbijo za divjad in naravo

Lovstvo ima v Senožečah bogato tradicijo, saj je v teh dneh zabeležilo že 70 let ustanovitve in opravljanja svojega poslanstva.

Lovska družina Senožeče vstopa v 71. leto delovanja s 55 člani. Ti zagotavljajo, da bodo še naprej skrbno bdeli nad divjadjo in naravo v KS Senožeče. Foto: Darko Dolenc
Lovska družina Senožeče vstopa v 71. leto delovanja s 55 člani. Ti zagotavljajo, da bodo še naprej skrbno bdeli nad divjadjo in naravo v KS Senožeče. Foto: Darko Dolenc

DOLENJA VAS >Še pred nekaj leti so senožeški lovci menili, da je njihova družina nastala leta 1950; pa so z novo odkritimi viri ugotovili, da je še pet let starejša. Tako so pred dnevi v svojem lovskem domu v Dolenji vasi proslavili že sedem desetletij uspešnega dela. To je usmerjeno predvsem v skrb za divjad, ki domuje na območju krajevne skupnosti Senožeče. Tu 55 članov lovske družine upravlja z več kot 6000 hektarjev velikim loviščem, za potrebe divjadi pa lovci obdelujejo tudi nekaj njiv. S tem zmanjšujejo pritisk divjadi na kmetijske površine in škodo, ki jo živali povzročajo domačinom.

“Člani Lovske družine Senožeče smo s svojo organiziranostjo in dejavnostjo sestavni del širšega družbenega okolja in predstavljamo delček v mozaiku podobe Občine Divača. Posebno skrb namenjamo delu z mladimi, vrata pa na stežaj odpiramo vsem, ki se želijo seznaniti z nami in našo dejavnostjo, kjer je še vedno prioriteta varovanje narave,” pove starešina lovske družine Ugo Zidar.

Zato ne preseneča, da jim je ob jubileju čestitala in se jim zahvalila tudi divaška županja Alenka Dovgan Štrucl. Zahvalil se jim je tudi predstavnik Lovske zveze Slovenije Kazimir Saksida, za sodelovanje s sosednjimi družinami pa predsednik OZUL Franko Germanis ter predsednik novo ustanovljene Brkinsko kraške lovske zveze Andrej Sila.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Nataša Adam, so sodelovali učenci divaške osnovne šole, pevci MePZ Senožeče, Lovski pevski zbor Zlatorog Vipava, solistka Anja Sotlar, flavtistka Nina Svetina in kitarist, župnik Pavel Kodelja. Podelili so spominske diplome in priznanja društvom, s katerimi LD tesno sodeluje. Najbolj odmevna je bila podelitev posebnega priznanja za aktivno in uspešno delovanje na področju varstva narave, krepitev razvoja lovstva in ugleda LD Senožeče, ki ga je za delo Civilni iniciativi za zaščito Senožeških brd prejel Diego Loredan.

Ob prijetnem druženju ob lovskih specialitetah v senci košatih lip so si lovci in gostje ogledali še diaprojekcijo fotografij avtorja Darka Dolenca in razstavo orožja in lovskih pripomočkov za polnjenje nabojev zbiratelja Branka Hreščaka.

MUZ


Najbolj brano