Škratek Vodko tudi v slikanici

Javno podjetje Kovod, ki skrbi za vodooskrbo ter odvajanje in čiščenje odpadne vode v občinah Postojna in Pivka, je tudi v zadnjem letu precej pozornosti posvetilo ozaveščanju najmlajših, z njihovo pomočjo pa je izdalo tudi otroško slikanico Zgodba o vodnem škratu.

V Kovodu najmlajše ozaveščajo s pomočjo škratka Vodka, ki 
ima odslej tudi svojo slikanico.

 Foto: Arhiv Kovoda
V Kovodu najmlajše ozaveščajo s pomočjo škratka Vodka, ki ima odslej tudi svojo slikanico.  Foto: Arhiv Kovoda

POSTOJNA > Glavni junak zgodbe je škrat Vodko, ki je med otroci postal prepoznavna in priljubljena figura, saj je tudi v zadnjem šolskem letu sodeloval pri izobraževalnih dogodkih v šolah in vrtcih.

S svojo učno-naravoslovno urico Voda - čudežna tekočina, katere namen je ozaveščanje najmlajših uporabnikov za skrb za okolje in pitno vodo, je Vodko obiskal 32 oddelkov in razredov na Postojnskem in Pivškem ter se družil z več kot 600 otroci in šolarji. Vodja projekta Irena Sušelj Šajn jim je z vodnimi poskusi praktično ponazorila lastnosti vode, otroci pa so spoznali tudi postopek pridobivanja vode, njene priprave in čiščenja. V velikem številu so se odzvali tudi na nagradni natečaj za ilustriranje Zgodbe o vodnem škratu. Izbrane ilustracije osnovnošolcev iz Košane, Prestranka, Pivke in Bukovja, ki jih je vodstvo podjetja tudi obiskalo in nagradilo, krasijo novoizdano poučno knjižico avtorice Dragane Čolič, ki bo v podjetju služila kot poslovno darilo in promocijski material.

Kovod je projekt Škratka Vodka vzpostavil leta 2014, od takrat so se zvrstile številne delavnice, izdelali so učno gradivo, vzpostavili Vodkovo spletno stran ter Vodkove figure in obveščevalne tablice. “Spodbud za spoštljiv odnos do okolja ni nikoli preveč, zato bomo v podjetju tovrstne aktivnosti nadaljevali in stopnjevali tudi v prihodnje. Naše vedenje in vsakodnevne navade lahko veliko prispevajo k čistemu okolju in pitni vodi, zatorej je vsak vložen trud v izobraževanje še kako smiseln, še posebej, ker so vsi dogodki in aktivnosti lepo sprejeti,” pravijo v Kovodu. VRŽ


Najbolj brano