Sirski begunci nastanjeni v postojnskem centru za tujce

Štirinajst sirskih državljanov, ki so jih policisti v noči na četrtek prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu državne meje, so v Centru za tujce v Postojni. Ker nihče od njih ni zaprosil za mednarodno zaščito, trenutno poteka postopek vračanja na Madžarsko, je pojasnil predstavnik policije Drago Menegalija.

Štirinajst sirskih državljanov, ki so jih policisti v noči na četrtek 
prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu državne 
meje, so v Centru za tujce v Postojni. Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač
Štirinajst sirskih državljanov, ki so jih policisti v noči na četrtek prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu državne meje, so v Centru za tujce v Postojni. Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Če bi kateri od sirskih beguncev vložil prošnjo za mednarodno zaščito, bi postopek vračanja nemudoma prekinili in bi postopke v zvezi s prošnjo prevzelo notranje ministrstvo, je dodal Menegalija.

Sirci, stari med 23 in 40 let, so, kot so sami povedali policistom, v Pincah nedovoljeno prestopili državno mejo, namenjeni pa so bili v Avstrijo in Nemčijo.

Kot so sicer pojasnili na policiji, so poleg nacionalne zakonodaje dolžni upoštevati tudi mednarodne obveznosti, izhajajoč iz schengenskega sporazuma in podpisanih bilateralnih sporazumov med državami.

Kršitve nedovoljenih vstopov v Slovenijo so za vse tujce opredeljene v zakonu o tujcih. Pri tem je postopek točno predpisan in najprej določa, da se vse tujce, ki nedovoljeno vstopijo na ozemlje z Madžarske, najprej skuša na podlagi sporazuma med obema vladama na podlagi najave (neformalne ali formalne) vrniti v državo, iz katere so tujci nedovoljeno prispeli. Če tujci pri obravnavi postopka o prekršku ne podajo namere za mednarodno zaščito, postopek v nadaljevanju predvideva namestitev v Center za tujce v Postojni. Nato se v skladu z dogovorom tujce preda na dogovorjenem mestu madžarskim varnostnim organom.

Če slovenska policija tujcev ne uspe predati, se vodi nadaljnji postopek glede nezakonitega bivanja na podlagi zakona o tujcih. Tujec v tem primeru čaka na odstranitev iz države. Za tujca, pri katerem obstaja nevarnost pobega in ni zapustil države v določenem roku ali ga iz kakršnihkoli razlogov ni mogoče takoj odstraniti, pa policija do njegove odstranitve iz države odredi omejitev gibanja v centru za tujce ali nastanitev izven centra, največ za šest mesecev.

Obvezno nastanitev v centru policija lahko nadomesti tudi z milejšimi ukrepi, če se lahko tudi na tak način zagotovi njegovo odstranitev iz države. Tujcu, čigar odstranitev ni dovoljena oziroma ni mogoča zaradi zakonsko določenih razlogov, pa se dovoli, da začasno ostane v Sloveniji. Pri tem mu policija izda dovoljenje za zadrževanje za obdobje šestih mesecev z možnostjo podaljšanja, dokler so za to podani razlogi. Z odločbo o dovolitvi zadrževanja policija tujcu lahko določi kraj prebivanja na določenem naslovu. Z navedenim dovoljenjem se tujci gibljejo po Sloveniji nemoteno.

Če tujci zaprosijo za mednarodno zaščito, se ta postopek prekine, osebe pa preda v nadaljnji azilni postopek ministrstvu za notranje zadeve, so še pojasnili na policiji.

STA


Najbolj brano