Sežansko podjetje kljub krizi v milijonske naložbe

V času krize, stečajev, likvidnostnih težav in okleščenih investicij je v sežanski industrijski coni domače podjetje Manta Sežana zaključilo večmilijonsko naložbo v novo proizvodno halo. “Brez evra posojila, brez pomoči države in Evrope, tako kot smo naredili vse doslej,” pove direktor in lastnik podjetja Valter Vodopivec.

Že v “stari” hali so v Manti  skrbeli za najsodobnejše stroje.  
Cena marsikaterega se približuje milijonu evrov.  Foto: Marica Uršič Zupan
Že v “stari” hali so v Manti skrbeli za najsodobnejše stroje. Cena marsikaterega se približuje milijonu evrov.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > V sežanski industrijski coni, ki leži ob avtocesti, te dni delavci podjetja Manta Sežana postopoma širijo proizvodnjo v novo, večjo, svetlejšo in sodobnejšo halo. Ta stoji tik ob obstoječih proizvodnih prostorih podjetja, v katerem 30 zaposlenih na 2000 kvadratnih metrih površin izdeluje predvsem zahtevne kovinske konstrukcije. Podjetje je eno vodilnih na področju kovinsko predelovalne industrije oziroma obdelave pločevine.

Pred gradnjo nove proizvodne hale so morali odkupiti zemljišče, ki glede na lego sredi cone ni bilo poceni, in občini plačati visok komunalni prispevek. Graditi so začeli lani poleti in v slabega pol leta so že imeli v rokah tudi uporabno dovoljenje. Novi proizvodni prostori so v pritličju in nadstropju nove hale.

Že v prejšnji pa je Manta nenehno skrbela za sodobno strojno opremo. “Zadnjo veliko naložbo v posodobitev opreme smo izpeljali lani, ko smo za milijon evrov kupili krivilni stroj in najnovejši fiber laser. Oba stroja odlikuje velika natančnost in hitrost, to pa zagotavlja maksimalni izkoristek časa in ekonomičnost procesa,” razlaga ustanovitelj in direktor Mante Valter Vodopivec.

Maja bo minilo 30 let, odkar se je začel ukvarjati z obdelavo kovinskih konstrukcij. “Že v času komunizma sem delal za dva proizvajalca iz Pordenona in po razpadu Jugoslavije sem zaposlil prvega delavca,” se spominja začetkov svojega podjetništva.

S kakovostnim delom si je pridobil zaupanje kupcev in se na domačem, predvsem pa na tujem trgu uveljavil kot izdelovalec različnih delov strojne opreme in kovinskih konstrukcij. “Naša prednost je uporaba sodobne računalniško podprte tehnologije, sposobnost hitrega prilagajanja zahtevam trga, predvsem pa lasten razvoj. Praktično vsi naši izdelki so unikatni, mi ne delamo serijskih izdelkov,” pravi Vodopivec.

Čeprav izdelujejo široko paleto izdelkov, so se najbolj uveljavili pri konstrukcijah komandnih mostov za ladje, kjer so že leta poslovni partner ene najbolj uveljavljenih svetovnih ladjedelnic z Norveške. To jim je odprlo vrata tudi do drugih ladjedelnic in drugih kupcev.

In kako jim uspeva zadovoljevati visoke zahteve kupcev, ki so v svetovni špici ladjedelništva? “Z visoko usposobljenimi, motiviranimi in odgovornimi zaposlenimi, ki znajo udejanjati ideje naročnikov. Zelo si prizadevamo tudi za dobre odnose med zaposlenimi in njihovo zadovoljstvo na delovnem mestu, saj delavci tako s svojim delom in novimi idejami ustvarjajo dodatno vrednost,,” poudarja prvi mož podjetja.

Ob tem dodaja, da kakovost zagotavlja tudi lastni “know-how”, saj nudi celovite sistemske rešitve za potrebe kupcev. “V prihodnosti bomo še naprej iskali inovativne rešitve tako na področju tehnologije kot tudi izdelkov,” se direktor podjetja ne boji novih izzivov.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano