Sežanski odpadki odslej v Krško

Znano je, kam bo potoval ostanek odpadkov iz štirih kraško-brkinskih občin: v 172 kilometrov oddaljeno Krško, saj je najugodnejšo ponudbo predložilo podjetje Kostak iz Krškega. Pričakovano, saj so predstavniki Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana že decembra napovedali, da bo ostanek odpadkov romal na drug konec Slovenije in ne v sicer najbližji center za zbiranje odpadkov v Ljubljano. Razlog: cena.

V kotalnih zabojnikih zbirajo ostale odpadke, ki jih bo nato 
prevzelo podjetje Kostak. Foto: Petra Mezinec
V kotalnih zabojnikih zbirajo ostale odpadke, ki jih bo nato prevzelo podjetje Kostak. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Prejeli smo šest ponudb izvajalcev iz Slovenije. Ponudbe se gibljejo od 128 do 155 evrov na tono odpadkov. Vse cene veljajo za prevzem na odlagališču v Sežani,” je pojasnila Vlasta Kukanja, vodja enote gospodarskih javnih služb pri Komunalno stanovanjskem podjetju Sežana.

Podjetje je izbralo najnižjo ponudbo in jo že vključilo v novo ceno na položnicah, ki jo bodo dobili občani štirih občin. Ostanek odpadkov za predelavo in odlaganje bo v Sežani prevzelo izbrano podjetje, ki ima vsa od države potrebna dovoljenja.

“Tu se že zbira ostanek odpadkov, ki ga bodo nato odpeljali v Krško,” sogovornica pokaže na velike kotalne zabojnike, kjer od prvega januarja, ko so zaprli sežansko odlagališče, zbirajo ostanek odpadkov.

Še več bi lahko ločevali

Trenutno se na območju štirih občin (Komen, Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina) ločeno zbere približno 63 odstotkov odpadkov. Ostalih odpadkov je za približno 2500 ton letno in že pogled na sicer na pol napolnjene zabojnike pokaže, da bi bil odstotek lahko še precej višji - med ostalimi odpadki še vedno najdemo plastenke, embalažo tetrapakov in pločevinke.

“Rezerve imamo še veliko. Lahko bi presegli 70 odstotkov. Več kot bodo ljudje ločevali, nižje bodo vsote na položnicah,” še pojasni Vlasta Kukanja med sprehodom po delu odlagališča, kjer še vedno ostaja zbirni center za ločeno zbrane odpadke.

Različne cene za različna podjetja

Komunale si vsaka po svoje prizadevajo za čim nižje cene odvoza ostanka odpadkov. Cene v istrskih občinah trenutno znašajo 114,5 evra na tono odpadkov za koprsko in ankaransko občino ter 128,9 evra za piransko in izolsko.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano