Sežanski ljubitelji psov z novim poligonom

Kinološko društvo Sežana je imelo v soboto dan odprtih vrat. Vrhunec dogajanja je bilo odprtje novega poligona, kjer so se zvrstili nastopi društvene Male šole, delovnih in reševalnih psov ter prikaz sožitja med psi in konji.

Delo na poligonu poteka skozi igro po principu pozitivne motivacije Foto: Bogdan Macarol
Delo na poligonu poteka skozi igro po principu pozitivne motivacije Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Sežansko Kinološko društvo deluje od leta 2011. “V tem času se je izmenjalo 108 članov, sedaj nas je v društvu 40 s prav toliko psi. Smo iz notranjosti Slovenije, zamejstva, večina pa s slovenskega Krasa,” je povedal Ljubo Gorup, predsednik društva.Njihova glavna letošnja pridobitev je nov poligon za učenje psov. “Do lani smo gostovali na začasnem poligonu v Križu, letos pa nam je ob pomoči občine uspelo urediti zaraščen teren ob sežanski stari čistilni napravi. Moderno vadbišče z učnimi pomagali ima 3000 kvadratnih metrov površine, kar omogoča izvedbo tudi mednarodnih kinoloških prireditev,” je dodal.

Društvo je član slovenske in mednarodne kinološke zveze, njegovi strokovnjaki imajo tudi licence za šolanje psov. “Izvajamo vse stopnje, od male šole naprej. Za šolanje so primerni že psi v starosti od treh do petih mesecev. Na vadišču poteka učenje psov ter odpravljanje težav z njim, kot so vlečenje na povodcu, lajanje in skakanje po ljudeh; v učilnici, ki je v kontejnerju ob vadišču, pa še prej podamo lastnikom nekaj koristnih nasvetov v zvezi z avtoriteto,” je Gorup orisal društveni delokrog, ki v njihove vrste privablja vse več ljubiteljev psov.

BM


Najbolj brano