Sežanski Merkur je končno naprodaj

Potem ko je Merkur pred dobrimi tremi leti nepričakovano zaprl trgovski center na sežanskem Terminalu, je bila velika in sodobna stavba ves čas prazna. Zdaj ji je stečajna upraviteljica vendarle začela iskati novega lastnika. Izklicna cena za 2363 kvadratnih metrov veliko stavbo znaša dober milijon evrov. Ponudbe zbira do 25. novembra.

Za trgovski center Merkur Mežana iščejo novega lastnika po 
izklicni ceni 1,060.000 evrov. Foto: Marica Uršič Zupan
Za trgovski center Merkur Mežana iščejo novega lastnika po izklicni ceni 1,060.000 evrov. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Vabilo k zbiranju zavezujočih ponudb je bilo na Ajpesu objavljeno konec septembra, vsi interesenti lahko ponudbo oddajo v dveh mesecih oziroma najkasneje do 25. novembra letos.

Izklicna cena milijon evrov

Leta 2001 zgrajena sodobna stavba je po podatkih Geodetske uprave vredna 1,114.282 evrov, zdaj pa kupca išče z nekoliko nižjo vsoto, saj znaša izklicna cena 1,060.000 evrov. Kot nam je pojasnila Simona Goriup, stečajna upraviteljica podjetja Merkur d. d. v stečaju, je sodišče “izdalo sklep o prodaji Trgovskega centra Sežana 17. septembra, in sicer z zavezujočim zbiranjem ponudb.”

Simona Goriup, stečajna upraviteljica podjetja Merkur d. d. v stečaju: “Interesa za najem Trgovskega centra Sežana ni bilo, bilo je povpraševanje za skladišče.”

Stavba, ki stoji na robu sežanskega Terminala, le streljaj od slovensko-italijanske meje, je stara komaj 14 let in dobro ohranjena. Od postavitve leta 2001 je imelo podjetje Merkur v njej trgovski center z gospodinjskimi in elektronskimi aparati, gradbenim materialom, tehničnimi pripomočki in predmeti za dom. Podobno založene trgovine ni bilo daleč naokoli, vse do Kopra ali Nove Gorice, zato je mnoge Kraševce presenetilo, ko se je Merkur leta 2012 odločil, da trgovino zapre.

V Merkurju, ki je bil tedaj v velikih škripcih, so odločitev utemeljili kot “optimizacijo prodajne mreže, ki jo je že pred dvema letoma začrtal načrt finančnega prestrukturiranja.” Po tem načrtu naj bi male trgovske centre ukinili in ohranili le srednje in velike. Ali je bil sežanski center z 2363 metri skupne oziroma 1685 metri uporabne površine res majhen, tedaj niso pojasnili. Vsekakor ukinitev sežanskega trgovskega centra Merkurja ni rešila, saj je pristal v stečaju. 16 delavcev, večinoma Kraševcev, pa je ostalo brez službe.

Več kot tri leta prazen

Ker je bilo ob zaprtju sežanskega centra neuradno slišati, da ga Merkur zapira tudi zato, ker bi zaradi dobre lokacije stavbo zlahka prodal ali oddal v najem, je Sežance presenečalo, da je ostala stavba več kot tri leta prazna, brez novega najemnika ali novega lastnika.

Merkurjev Center v sežanskem Terminalu je bil zaprt več kot tri leta.

“Interesa za najem Trgovskega centra Sežana ni bilo, bilo je povpraševanje za skladišče,” je odgovorila Goriupova na vprašanje, ali so v okviru stečajnega postopka iskali najemnika.

Ker je “zdravi” del Merkurja nadaljeval z delom v okviru družbe Merkur trgovina, smo jih pred dnevi vprašali, ali so kdaj razmišljali, da bi v Sežani vnovič odprli poslovalnico, a nam je Anže Voje iz službe za stike z javnostmi odgovoril, da “družba Merkur trgovina tega vprašanja ne more komentirati, saj je do zaprtja Trgovskega centa Sežana prišlo še pred začetkom poslovanja družbe Merkur trgovina”.

Kdo se bo zanimal za nakup in kakšna dejavnost bo zaživela v tem delu Sežane, bo morda znano konec novembra. Če bo prvo zbiranje zavezujočih ponudb sploh uspešno.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano