Sežanska bolnišnica bogatejša za nov laboratorij in lekarno

V Bolnišnici Sežana so danes uradno odprli prenovljene prostore tamkajšnjega laboratorija in bolnišnične lekarne. Naložba je bolnišnico stala 880.000 evrov. Današnje slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je sežansko bolnišnico tokrat obiskala prvič.

V Bolnišnici Sežana so danes uradno odprli prenovljene 
prostore tamkajšnjega laboratorija in bolnišnične lekarne. Foto: STA
V Bolnišnici Sežana so danes uradno odprli prenovljene prostore tamkajšnjega laboratorija in bolnišnične lekarne. Foto: STA

SEŽANA > "To je velika pridobitev za bolnišnico. Pomeni kakovostnejše, boljše in varnejše delo, boljše delovne pogoje za zaposlene in seveda tudi preprečitev večnega strahu, da bo na tem področju kakršenkoli zaplet ali celo grožnje, ki smo jih bili deležni v preteklosti po zapiranju teh enot," je ob robu današnje slovesnosti povedala direktorica Bolnišnice Sežana Silvana Šonc.

V sežanski bolnišnici so veliko vlagali tudi v stvari, ki so zunanjim opazovalcem nevidne - v odnose med zaposlenimi in v odnose do pacientov. Po besedah direktorice že dobivajo pozitivne odzive na tovrstno prenovo. Predvsem so veliko naredili na področju komunikacije s pacienti.

Laboratorij in lekarna sta bila sicer še zadnja prostora, ki so ju prenovili v sklopu celotne prenove bolnišnice, ki traja že od leta 2010 in za katero je bolnišnica skupno namenila šest milijonov evrov. Tudi v prihodnje načrtujejo nove naložbe, ki jih podpira tudi ministrstvo za zdravje.

Po besedah direktorice naj bi v prihodnje poskrbeli še za ureditev prostorov za rehabilitacijo. "Imamo velik obseg dejavnosti in v zadnjih letih ugotavljamo, da nam primanjkuje prav to. Za celostno rehabilitacijo bolnikov resnično potrebujemo več prostora," je še povedala Šonceva. Zato načrtujejo, da bodo pokrili teraso ter tako zagotovili tudi prostor za nove sobe, ki bodo namenjene podaljšani bolnišnični oskrbi in jih trenutno močno primanjkuje.

Med celostno prenovo bolnišnice, ki je trajala dobre dve leti, so v celoti prenovili elektro in strojne napeljave, bolnišnično stavbo so izolirali, zamenjali okna in uredili prezračevanje. "Ni ga prostora v bolnišnici, ki ne bi bil deležen prenove. Objekt je zdaj tudi varčen, prijeten za bolnike in udoben za zaposlene," je še dodala direktorica bolnišnice.

Pomembna pridobitev je tudi skrajšanje poti po bolnišnici, saj so v zadnjem času vlagali tudi v računalniško tehnologijo ter ustvarili povezave med oddelki in laboratorijem za t. i. letečo pošto brez čakanja in prenašanja.

STA


Najbolj brano