Sežano in Kras bodo preplavili taborniki

Kras bo ta konec tedna prvič gostil Republiško orientacijsko tekmovanje tabornikov. 350 udeležencev iz vse Slovenije in zamejstva se bo v okolici Sežane pomerilo v tem, kdo se bolje znajde v naravnem okolju. Prvič pa bo to tekmovanje potekalo v dveh državah - na slovenskem in italijanskem delu Krasa - in prvič ga bodo organizirali društvi iz dveh držav: poleg sežanskega roda Kraških j'rt še Rod Modrega vala Trst-Gorica.

Kraški taborniki Roda Kraških j
Kraški taborniki Roda Kraških j'rt (na fotografiji na enem izmed svojih “prestopov”, na katerih sprejemajo mlade člane) bodo prvič gostili vsedržavno orientacijsko tekmovanje. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA >Ta konec tedna, od jutri do nedelje, bo v okolici Sežane, Orleka, Gropade in še nekaterih drugih kraških vasi (lokacije ostajajo skrivnost) vsedržavno taborniško orientacijso tekmovanje. To je najzahtevnejše taborniško orientacijsko tekmovanje v Sloveniji, ki ima tudi najdaljšo tradicijo. Tridnevna preizkušnja bo privabila več kot 350 tabornikov iz vseh koncev Slovenije in zamejstva.

“Tekmovanje bo letos prvič gostil Kras, prvič je ROT pridobil tudi čezmejni predznak. Trasa bo tekla po občini Sežana in v tržaški pokrajini,” pojasni Veronika Sossa, ki skrbi za obveščanje javnosti o tem dogodku. Čezmejna je tudi organizacija: ob Zvezi tabornikov Slovenije organizacijsko breme nosita taborniški društvi z obeh strani Krasa - Rod Kraških j'rt Sežana in Rod modrega vala Trst - Gorica, vodji tekmovanja bosta Petra Grmek in Andrej Marušič.

Jutri popoldne (ob 17. uri) se bodo taborniki zbrali v parku pri Starem gradu v Sežani, sledile bodo prve tekmovalne preizkušnje, zvečer bo tabornike in lokalno skupnost združil večerni program v amfiteatru bližnjega Kosovelovega doma.

Pravo tekmovanje se bo začelo v soboto zgodaj zjutraj, ko se bodo ekipe podale na približno 20 kilometrov dolg orientacijski pohod, na katerem bodo morale poiskati 15 kontrolnih točk in opraviti različne topografske naloge, kot so opis prehojene poti, izris poti med dvema kontrolnima točkama, skica terena ali profil terena. Med kontrolnima točkama bodo morale opraviti tudi hitrostno etapo, rešiti test znanja prve pomoči, prenesti sporočilo s pomočjo dnevne signalizacije in rešiti tematski test. Dan bodo zaključile s postavljanjem zasilnega bivališče iz šotorskih kril in si skuhale topel obrok.

Organizatorji zato z namestitvijo in prehrano udeležencev ne bodo imeli posebnih skrbi, saj si bodo vse to - po taborniško - uredili sami. “Zagotovili pa jim bomo nekaj sestavin za tekmovalne golaže, ki jih bodo morali udeleženci seveda skuhati na tabornem ognju,” je še povedala Veronika Sossa.

Najboljše ekipe bodo nagradili v nedeljo popoldne, ko je ob 16. uri predviden zaključek tekmovanja v parku pri Starem gradu.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano