Sežančani so “obsojeni” na Petrol

Sežana je poleg Rogatca na hrvaški meji edina občina v Sloveniji, priključena na tuje plinovodno omrežje. Ker je plinovod na podlagi koncesije zgradil Petrol, ima ta edini pravico oziroma možnost dobave plina. Sežančani zato ne morejo zamenjati dobavitelja plina in plačujejo zanj višjo ceno. Zagato lahko reši le država.

Odjemalci plina v Sežani, tako zasebni (na fotografiji so stanovanjski bloki pod Domom upokojencev) kot tudi javni zavodi in podjetja,  lahko kupujejo plin samo od Petrola.   Foto: Marica Uršič Zupan
Odjemalci plina v Sežani, tako zasebni (na fotografiji so stanovanjski bloki pod Domom upokojencev) kot tudi javni zavodi in podjetja, lahko kupujejo plin samo od Petrola.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Sežančan, ki se ogreva na plin iz plinovoda, nas je opozoril, da želi zamenjati dobavitelja, a to ni mogoče. “Očitno Sežančani nismo v enakem položaju kot ostali državljani, saj nimamo možnosti izbire med konkurenco. Tako nam ne preostane drugega, kot da zamenjamo vir ogrevanja ali plačujemo višjo ceno,” je opozoril. Preverili smo, kaj je razlog.

Sedem odstotkov dražji plin

V družbi GEN-I pojasnjujejo, da stranka “ne more zamenjati svojega dobavitelja Petrol za GEN-I, ker je območje občine Sežana priključeno na italijansko plinovodno omrežje, priključek nanj pa je zgradil Petrol, ki ima zato tudi edini pravico oziroma možnost dobave zemeljskega plina v Sežani.“ Podobno je v občini Rogatec, kjer je plinovod vezan na hrvaškega. Večinski lastnik družbe GEN-I je sicer prav Petrol.

Trenutna slovenska zakonodaja ne omogoča drugačne ureditve odjema, saj plinovodno omrežje Sežane in Rogatca ni povezano s plinovodnim omrežjem Slovenije. Družba Plinovodi zato nima z operaterjem distribucijskega sistema (Petrol), ki ima koncesijo na območju Sežane, urejenega pogodbenega razmerja, ki bi urejalo pravice in obveznosti med družbo Plinovodi in tem operaterjem distribucijskega sistema zemeljskega plina,“ še razlagajo v GEN-I.

Cena zemeljskega plina, ki jo sicer svobodno določa vsak dobavitelj, je po podatkih GEN-I na območju Sežane tako pri Petrolu za sedem odstotkov višja kot pri GEN-I, v Rogatcu pa za kar 17 odstotkov. Tudi pri Petrolu je cena plina v Sežani (trenutno 0,5124 evra za standardni kubični meter z DDV) višja od cen drugod po Sloveniji.

Na opozorilo Roberta Goloba, da bi v prihodnje lahko do podobnih težav kot v Sežani prišlo tudi v Istri, kjer je koncesijo že pridobila družba Istrabenz plini, ki prav tako načrtuje priključek na italijansko omrežje, na Direktoratu mirijo: strah je odveč. Ker je izgradnja prenosnega plinovoda Ajdovščina-Lucija velika naložba in časovno še precej nejasna, slovenska stran prednostno načrtuje plinovod Osp-Koper. Toda to bo prenosni plinovod, ki ga bo upravljala družba Plinovodi, zakupil ga bo lahko vsak dobavitelj plina, uporabniki pa bodo lahko izbirali med njimi.

Kdaj na slovenski prenosni sistem?

Ko nimaš konkurence, ti je nedvomno lažje,” komentira Robert Golob, predsednik uprave družbe GEN-I. Hitrih rešitev pa po njegovem mnenju ni. “Edina rešitev bi bila, da bi nek alternativni dobavitelj, recimo mi, poskušal plin dobaviti prek Italije. V tem primeru pa bi lažje dobil ponudbo sežanskega odjemalca dobavitelj plina v Italiji kot dobavitelj plina v Sloveniji,“ pojasnjuje.

V Petrolu skopo odgovarjajo, da nikomur ne omejujejo izbire, da pa mora novi dobavitelj stranki pač zagotoviti dobavo plina, kar bi lahko storil tako, da bi ga kupil od Petrola. Ali bi v tem primeru lahko ponudil konkurenčno ceno, pa je drugo vprašanje.

Na Javni agenciji RS za varstvo konkurence, ki presoja domnevne omejevalne sporazume in domnevne zlorabe prevladujočega položaja, pravijo, da gre v sežanskem primeru za koncesijsko razmerje med občino in izvajalcem, torej za akt oblastnega omejevanja konkurence, ki je izvzet iz pristojnosti agencije. Agencija lahko izda le nezavezujoče mnenje. “Ker pa gre v tem primeru za mejno območje, kjer je občina s koncesijo zagotovila dostop do zemeljskega plina, agencija zaradi - po njenem mnenju koristne izgradnje omrežja - o izdaji mnenja v tem primeru ni razmišljala, prav tako pa ni prejela prijav občanov glede (pre)visoke cene plina. Če jih bo prejela oziroma zaznala nepravilnosti, bo ukrepala v skladu s svojimi zakonskimi zmožnostmi.

Na Občini Sežana, ki je Petrolu podelila koncesijo že leta 1993, izteče pa se leta 2032, pravijo, da so z ločitvijo koncesije na del, ki zajema vračanje vlaganj v omrežje in njegovo vzdrževanje, ter na del, ki ureja dobavo plina, pravno omogočili prosto dobavo plina na tržišču. Težavam pri zamenjavi dobavitelja naj bi po njihovih informacijah botrovalo merilno mesto v Italiji, na kar pa občina nima vpliva. Zato pričakujejo, da bo težave čim prej uredila država. Dopisi na ministrstvo so za zdaj ostali brez odgovorov.

V družbi Plinovodi pojasnjujejo, da se bo Občina Sežana lahko povezala na slovenski prenosni sistem, ko bo zgrajen prenosni plinovoda M6 Ajdovščina-Lucija. Ta za sežansko občino predvideva samostojno merilno regulatorsko postajo, prek katere bi bila možna priključitev distribucijskega omrežja. “S tem bi bil Občini Sežana zagotovljen enak standard kot ostalim občinam,“ odgovarjajo v Plinovodih. Za načrtovani plinovod že imajo okoljevarstveno dovoljenje, vendar še ni pravnomočno. Ali in kdaj bodo plinovod začeli graditi, pa bo odvisno od zanimanja širšega območja za priključitev na prenosni sistem.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano