Sežana ostaja izjema

Evropska zakonodaja res že nekaj let na večini področij ločuje transportne poti in tisto, kar po njih potuje (v zadnjih letih je to zelo izrazito pri fiksni in mobilni telefoniji ter elektriki, pa tudi zemeljskemu plinu), a ponekod tega ni mogoče izpeljati v praksi, so nam povedali na direktoratu za energijo.

Koncesija za zgraditev in upravljanje plinovodnega omrežja v sežanski občini je bila podpisana leta  1993. Leto kasneje so se prvi uporabniki greli  s plinom BPZ (butan, propan, zrak), za kar so na Terminalu zgradili plinsko postajo (na fotografiji). Po Foto: Marica Uršič Zupan
Koncesija za zgraditev in upravljanje plinovodnega omrežja v sežanski občini je bila podpisana leta 1993. Leto kasneje so se prvi uporabniki greli s plinom BPZ (butan, propan, zrak), za kar so na Terminalu zgradili plinsko postajo (na fotografiji). Po Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA >Na direktoratu za energijo infrastrukturnega ministrstva so nam potrdili, da sta Sežana in Rogatec posebna primera oskrbe z zemeljskim plinom, ker sta bili plinski omrežji v obeh krajih zgrajeni še pred uveljavitvijo trga z zemeljskim plinom. “Pri tem je ključna težava to, da distribucijski omrežji nista povezani s prenosnim omrežjem v Sloveniji, zato tudi dobavitelji v Sloveniji nimajo dostopa do odjemalcev na teh dveh distribucijah,” je pojasnil Jurij Vertačnik z direktorata.

“Za Sežano bo najbolj čista rešitev, ko se bo priključila na načrtovani prenosni plinovod Ajdovščina-Lucija z odcepom za Sežano. Do takrat pa v pogovorih z italijansko stranjo, tako ministrstvo kot agencija za energijo še nismo našli praktične rešitve,” je še dodal Vertačnik.

Nekaj podobnih težav je tudi v drugih državah EU, rešujejo pa jih različno. Kot ena boljših rešitev se zdaj nakazuje “satelitski trg”. “To je ohlapna integracija, ki privzame pravila večjega trga in deluje kot ena bilančna skupina, med seboj pa poveže takšne majhne odjemalce, kot je Sežana,” pojasnjuje Vertačnik. Pristojni v Sloveniji bodo zato ponovno spodbudili pogovore z italijansko stranjo. Je pa Italija zagotovila, da zanesljivost oskrbe s plinom tudi za sežanske odjemalce ni vprašljiva.

Na vprašanje, zakaj Petrol lahko ne odda svojih cevi drugim prodajalcem plina (podobno kot družba Plinovodi, ki gradi prenosne plinovode), na direktoratu odgovarjajo, da je težava na italijanski strani. Plinovod, na katerega je priključena Sežana, ni prenosni, temveč distribucijski in nanj ni možna priključitev več odjemalcev plina.

MUZ


Najbolj brano