Sežana jutri v znamenju tekačev

Jutri bo Sežana že 17. gostila množico tekačev. Uvodna tekaška prireditev sezone tokrat ne bo podirala rekordov, a prav daleč za njimi tudi ne bo ostala, saj bo na obeh progah teklo 2588 tekačev, na otroških tekih pa jih pričakujejo še nekaj sto. Sicer pa je letošnja prireditev prinesla še bogatejši spremljevalni program kot dosedanje.

Prvi bodo jutri, že kmalu po 10. uri,  štartali najmlajši. Tako so tekli predlani. Vreme  letos 
tekačem ne bo najbolj naklonjeno, a se tudi že slabšega niso ustrašili. Foto: Petra Mezinec
Prvi bodo jutri, že kmalu po 10. uri, štartali najmlajši. Tako so tekli predlani. Vreme letos tekačem ne bo najbolj naklonjeno, a se tudi že slabšega niso ustrašili. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Prva pomladna nedelja je že vrsto let v tekaških krogih rezervirana za uvodno prireditev nove sezone - Mali kraški maraton. Letos bo že 17. po vrsti. “Štartne številke so podeljene in jutri bo Sežana gostila prek 3000 tekačic in tekačev iz kar 13 različnih držav,” je povedala Barbara Jerič, vodja prireditve v Zavodu za šport, turizem in prosti čas Sežana.

Na 21 kilometrov dolgi progi bo jutri teklo 1354 tekačev, na desetkilometrski 1234. Start obeh bo ob 11. uri v Športnem parku Sežana in kmalu zatem, ko bo skupno 2588 tekačev s sežanskih ulic zavilo proti Lipici, bo še start “Mladega kraškega maratona” - teka na 2400 metrov za učence od 7. do 9. razreda. Vsi mlajši bodo do takrat teke že zaključili, saj bodo predšolski otroci štartali že ob 10. uri, za njimi pa še otroci do 3. razreda in ob 10.25 šolarji od 4. do 6. razreda. Za vse otroške teke so prijave možne tudi jutri, prijave za odrasle pa so zaključene.

Za udeležence in spremljevalce bo sicer jutri dobro poskrbljeno - na voljo jim bo dovolj parkirnih mest, varstvo za otroke, pijača ob progah ter 800 kilogramov sadja in 800 litrov jote na cilju. Za nemoteno izvedbo bo tudi tokrat skrbelo več sto prostovoljcev, od tabornikov in srednješolcev do članov športnih društev. “Čeprav pravijo, da je to mali maraton, pa lahko rečemo, da ima ta mali maraton zagotovo veliko srce,” poudarja Jeričeva.

Jutri bo ves dan na prireditvenem prostoru tudi bogata tržnica s ponudniki kraških dobrot.

Danes popoldne pa bodo Urška Rihter, Primož Čuš, Andreja Gulič, Sabina Supan, Andreja Gulič in Marko Mark v športnem parku na “Fit Saturday partyju” izvedli kopico telesnih vadb, od raztegovanja, spinninga in “body weighta” do vadb za nosečnice in mlade mamice.

Sicer pa so organizatorji že v preteklih tednih izpeljali nekaj spremljevalnih dogodkov. Tako je v okviru “maratonske univerze” v Podlagi dr. Tadej Malovrh spregovoril o dopingu in prehranskih dopolnilih, sinoči pa so v Kosovelovem domu predvajali dokumentarni film Maraton!, ki razkriva polstoletno zgodovino tekaškega gibanja, po njem pa je sledil še pogovor z ultramaratonko Andrejo Strle Podobnik.

Zaradi prireditve bo jutri od 10.20 do 14. ure oviran promet na delu Partizanske ceste v Sežani in na cesti proti Lipici. MUZ


Najbolj brano