Šestletni podaljšek za male čistilne naprave

Tisti, ki greznice še niso zamenjali z malo čistilno napravo, pa bi jo po veljavni zakonodaji morali urediti do konca leta, si lahko nekoliko oddahnejo. V pripravi je namreč nova uredba, ki bo rok za ureditev podaljšala za šest let. Bodo pa v hrpeljsko-kozinski občini kljub temu sofinancirali stroške za ureditev malih čistilnih naprav. Za ta namen je letos občina primaknila 50.000 evrov. Enak znesek namerava zagotoviti prihodnje leto.

V hrpeljsko-kozinski občini bi malo čistilno napravo po sedaj 
veljavni uredbi potrebovalo 450 objektov. Foto: Mercator.Si
V hrpeljsko-kozinski občini bi malo čistilno napravo po sedaj veljavni uredbi potrebovalo 450 objektov. Foto: Mercator.Si

HRPELJE, KOZINA >Do sedaj je veljalo, da bi morali lastniki tistih stavb, ki niso priključene na javno kanalizacijsko omrežje in gradnja le-tega tudi ni predvidena, čiščenje odpadnih voda urediti na svoje stroške z nakupom in vgradnjo male komunalne čistilne naprave. Te bi morali po sedaj veljavni zakonodaji že do konca letošnjega leta vgraditi lastniki za vse stavbe na vodovarstvenih in zaščitenih območjih. Ostali pa bi lahko z menjavo greznic počakali še do konca leta 2017.

Ker so mnoge občine opozarjale, da jim do roka ne bo uspelo po vseh naseljih urediti javnega kanalizacijskega sistema, poznavalci razmer pa so opominjali, da bo tako restriktivno uredbo zelo težko upoštevati in da bo najtežje predvsem občanom, na katerih pleča je bila preložena ureditev odvajanja odpadnih voda, je ministrstvo za okolje in prostor pripravilo osnutek nove uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode.

Hrpeljsko-kozinska občina bo kot prva svojim občanom subvencionirala stroške nakupa in vgradnje male čistilne naprave - za eno čistilno napravo do 50 populacijskih enot bo povrnila do 1000 evrov, če pa bo ena naprava namenjena več objektom, pa do 800 evrov za posamezni objekt. Kot so pojasnili na občini, bi po sedanji uredbi malo čistilno napravo potrebovalo približno 450 objektov v občini. Tačas je namreč kanalizacija in čistilna naprava zgrajena v naseljih Hrpelje in Kozina za približno 350 objektov, po veljavni uredbi pa bi jo morali zgraditi še v 17 naseljih ali njihovih delih za še 750 objektov.

Še šest let

Osnutek uredbe prinaša dve poglavitni novosti. Najprej bistveno podaljšuje rok za ureditev ustreznega odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode iz posameznih gospodinjstev.

Lastniki stanovanjskih objektov na občutljivejših vodnih območjih, ki odvajanja še nimajo urejenega, naj bi ga uredili do konca leta 2021, ostali pa do leta 2027. Tisti, ki imajo stavbo na zemljišču, kjer javna kanalizacija sploh ni predvidena, naj bi odvajanje odpadnih voda morali zagotoviti ob prvi rekonstrukciji svoje stavbe po sprejetju nove uredbe.

Poleg podaljšanja rokov pa naj bi nova uredba lastnikom stanovanjskih objektov prinesla tudi bistveno olajšanje, vsaj kar zadeva finančni vidik. V eno- ali dvostanovanjskih stavbah, v katerih ne izvajajo nobene dejavnosti, bi namreč lahko obdržali ureditev odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v pretočni greznici.

To bi v praksi lahko pomenilo, da bodo morali lastniki v prihodnje male čistilne naprave urediti le za novogradnje in ob obnovah svojih starih hiš, pravi vodja enote odpadne vode pri Kraškem vodovodu Sežana Peter Švagelj. Ostali, ki bi morali po še veljavni uredbi urediti male čistilne naprave, bi po novem lahko obdržali greznice. Če bodo te seveda ustrezale predpisanim standardom, kar pomeni, da se bo odpadna voda morala odvajati prek predizdelane enote za čiščenje komunalne odpadne vode, filtrirne naprave za predčiščene hišne odpadne vode ali sistema za infiltracijo v tla, sporočajo na okoljskem ministrstvu.

Švagelj meni, da bo sicer pri mnogih stavbah treba na novo urediti tudi obstoječe greznice, saj marsikje ne ustrezajo predpisom. “Četudi bo lastnik obdržal greznico, se bo najbrž ugotavljalo, ali je pravilno narejena in bo moral dokazovati, da je neprepustna," je poudaril Švagelj.

Bo pa to kljub vsemu pomenilo manjši finančni zalogaj za lastnike. Cene malih komunalnih čistilnih naprav se namreč gibajo med 2500 in 8000 evri, odvisno od dimenzije, ki je prilagojena številu uporabnikov, k temu pa je treba prišteti tudi stroške gradbenih del.

Osnutek uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode rokov za urejanje vprašanja odvajanja odpadnih voda ne spreminja na vseh tistih območjih, ki imajo urejen kanalizacijski sistem. Tu bodo morali odvajanje odpadnih voda urediti do konca letošnjega leta, saj bi drugače kršili evropske direktive. V naseljih na vodovarstvenih območjih s 500 do 2000 prebivalci naj bi po novem vprašanje čiščenja odpadnih voda uredili do konca leta 2021. V naseljih z gostoto med 50 in 500 prebivalci, ki so na občutljivih vodnih območjih, ter v naseljih z manj kot 2000 prebivalci, katerih objekti ne stojijo na vodovarstvenih območjih, pa naj bi čiščenje odpadnih voda uredili do leta 2027.

Pomoč s subvencijami

Na natančne informacije o osnutku uredbe bo sicer treba še počakati, saj je ta v javni obravnavi šele dobra dva tedna (vpogled vanj pa je mogoč tudi na spletnih straneh ministrstva, do 20. julija pa je na osnutek mogoče tudi vlagati pripombe).

Švagelj kljub temu opozarja, da “bo k cilju - čisti vodi - nekoliko pripomogel vsak, ki bo uredil malo čistilno napravo”. Ker gre za precej kompleksno zadevo, krajanom, pa tudi posameznim krajevnim skupnostim, ki poznajo problematiko posameznih vasi, svetuje, naj se za pomoč obrnejo k njim.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano