Sestanke so imeli v županovi domači veži

Letos mineva 20 let od ustanovitve nove občine Hrpelje-Kozina. Svetniki in županja sedanjega sklica so ob tej priliki medse povabili župana in svetnike, ki so postavljali temelje občine.

Sedanji županji Saši Likavec Svetelšek se je v četrtek zvečer na seji občinskega sveta pridružil nekdanji   župan Vladimir Krebelj, ki je občino “spravljal na noge” pred 20 leti. Foto: Bogdan Macarol
Sedanji županji Saši Likavec Svetelšek se je v četrtek zvečer na seji občinskega sveta pridružil nekdanji župan Vladimir Krebelj, ki je občino “spravljal na noge” pred 20 leti. Foto: Bogdan Macarol

HRPELJE, KOZINA > Območje in ime občine Hrpelje-Kozina obstaja od 4. oktobra leta 1994. Uprava in občinski svet sta pričela z delom na začetku naslednjega leta, ko so nastopili izvoljeni funkcionarji.

Po nekaj mesecih je prvega župana Jožeta Žižka na nadomestnih volitvah zamenjal Vladimir Krebelj, ki je upravo vodil do konca prvega mandata. “Takrat je bil še dvotirni sistem, saj je svet vodil njegov predsednik, župan pa se je sej udeleževal kot poročevalec. Po izločitvi iz nekdanje skupne občine Sežana smo začeli z ničle. Sprva smo gostovali še v prostorih krajevne skupnosti, sestanke pa smo imeli kar pri meni doma, v veži. Postopoma smo si uredili tudi stavbo sedanjega sedeža občine, kjer smo imeli dolge seje, neredko so se zavlekle čez polnoč,” je ob obeležitvi jubileja povedal Krebelj.

Pet županov

Za njim so občino kot župani vodili Vojko Mahnič, Albert Pečar, Zvonko Benčič Midre (dva mandata) in zdaj prva županja Saša Likavec Svetelšek. “Moj mandat obeležuje poleg širitve vodooskrbe zlasti prihod avtoceste, kar se žal ni končalo tudi s prepotrebno severno obvoznico za Kozino. Občina tudi še vedno nima nekega centra, zato pa ima obrtno cono, ki pa je slabo zasedena. Premalo je bilo tudi narejeno na področju turizma, ki bi moral bili vlečni konj lokalnega gospodarstva,” je Krebelj strnil pogled na svojo občino.

Od 14 svetnikov prvega sklica se jih je na vabilo sedanjega občinskega sveta in županje na obeležitev jubileja odzvalo sedem, dva župana sta že pokojna.

Odločitev za lastno občino je bila prava

Pobudnik manjše slovesnosti je bil Peter Valenčič, ki je bil svetnik tako pred 20 leti kot je tudi sedaj. “Odločitev za samostojno občino je bila pravilna, kar je razvidno tudi iz dosežkov, ki jih ne bi bilo toliko, če bi ostali del večje občine. Po drugi strani pa imamo še mnogo razvojnih izzivov, ki bodo prišli na vrsto glede na razpoložljivi denar, ki pa ga je vedno manj,” je tudi on pogled iz varne preteklosti obrnil v negotovo prihodnost.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano