Še milijon evrov za nekdanje delavce Kraškega zidarja

Nekdanji zaposleni Kraškega zidarja, ki je v stečaju, bodo, če bo šlo vse gladko, drugo četrtino prednostnih terjatev dobili poplačano konec meseca. Na preostalo polovico lahko računajo do konca letošnjega leta.

Obrat Tehnični pregledi v Sežani je za 1,4 milijona kupilo podjetje  Avto Krka  Foto: Bogdan Macarol
Obrat Tehnični pregledi v Sežani je za 1,4 milijona kupilo podjetje Avto Krka  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Prvo četrtino prednostnih terjatev so nekdanji delavci Kraškega zidarja dobili v začetku julija, torej malo pred drugo obletnico uvedbe stečaja za sežanskega gradbinca.

Vse kaže, da se bodo novega dela poplačila - skupaj gre za milijon evrov - veselili še ta mesec. “Izplačilo bo, ko se bo iztekel 15-dnevni rok, torej konec meseca, če seveda ne bo kakšne pritožbe. Obračun je že pripravljen,” je povedala stečajna upraviteljica Simona Goriup.

Drugo četrtino izplačila prednostnih terjatev so omogočile uspešne dražbe premoženja podjetja v stečaju. V drugi polovici junija je namreč stečajna upraviteljica za terjatev do družbe Tridana in za obrat z opremo v Sežani iztržila skoraj štiri milijone evrov.

Po izklicni ceni 2,4 milijona evrov je prodala terjatev do družbe Tridana, kupila jo je družba Heta iz skupine Hypo Alpe-Adria Bank. Novega lastnika je tedaj dobil tudi obrat Tehnični pregledi v Sežani, kupilo ga je podjetja Avto Krka SB iz Ljubljane, ki je v lasti Jožeta Verstovška. Izklicna cena za prostore z opremo vred je bila dobrih 700.000, na koncu pa so zanje iztržili 1,4 milijona evrov.

S kupninami bo stečajna upraviteljica lahko dokončno poplačala vse prednostne terjatve upnikov v stečajnem postopku, kasneje pa bodo unovčeno stečajno maso lahko namenili tudi za poplačilo navadnih upnikov podjetja.

Nekdanji delavci bodo preostanek prednostnih terjatev, torej polovico, dobili naenkrat, predvidoma jeseni oziroma do konca leta.

Goriupova pričakuje, da bo sodišče v kratkem izdalo več sklepov o prodaji premoženja Kraškega zidarja, od stanovanj v Portorožu in varovanih stanovanj v Sežani do še nekaj zemljišč, tudi tistega pri izolski ladjedelnici. Na junijski dražbi pa niso uspeli prodati nepozidanih stavbnih zemljišč ob Partizanski cesti v Sežani. Izklicna cena je bila 231.000 evrov. Dražbo bodo ponovili. SONJA RIBOLICA


Najbolj brano