Se bo v Lažah vrtela mala vetrna elektrarna?

Medtem ko postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta za vetrni park Senožeška brda bolj ali manj stoji oziroma se premika po polžje, v Lažah že stoji temelj male vetrne elektrarne. Ob svoji hiši jo namerava postaviti Damijan Bobek.

Po zajetni železni konstrukciji (na fotografiji), ki so jo delavci vgradili v betonski temelj, se domačini bojijo, da na njem ne bo stala prav majhna vetrnica.
Po zajetni železni konstrukciji (na fotografiji), ki so jo delavci vgradili v betonski temelj, se domačini bojijo, da na njem ne bo stala prav majhna vetrnica. 

LAŽE > “Da, drži. Občina Divača je izdala lokacijsko informacijo za gradnjo male vetrne elektrarne,” je potrdil v. d. direktorja občinske uprave Občine Divača Iztok Felicjan. In obenem poudaril, da lokacijska informacija ni nikakršno dovoljenje, temveč le izpis pogojev, ki jih za posege v prostor za tisto območje določa občinski prostorski načrt. “O morebitnem gradbenem dovoljenju, če ga bo investitor iskal, odloča upravna enota,” je še dodal Felicjan.

Brez energetskega dovoljenja

Lokacijsko informacijo je občina izdala pred tremi tedni, zanjo je po neuradnih informacijah zaprosil Damijan Bobek, ki ima v Lažah veliko kmetijo. Vetrno elektrarno namerava postaviti v bližini svoje hiše oziroma kmetije, na robu vasi, kjer so domačini v preteklih dneh že opazovali delavce, ki so gradili velik in tudi precej globok železobetonski temelj.

Damijan Bobek nam je potrdil, da nekaj gradi, kaj natančno, pa ni želel pojasniti. “Več bo znano v drugi polovici meseca. Takrat vas bomo povabili in vse povedali,” je dejal.

Vsekakor to ne bo velika vetrna elektrarna, kakršne namerava okrog Laž, Senožeč in Gabrč zgraditi družba Vepa. Kajti za velike vetrne elektrarne je potrebno poleg gradbenega dovoljenja tudi energetsko dovoljenje, ki ga izdaja Direktorat za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo. Tam pa energetskega dovoljenja za vetrno elektrarno na območju Laž ali širše okolice v zadnjih mesecih niso izdali: “Ne, nobene vloge za energetsko dovoljenje za vetrno elektrarno nismo prejeli,” je včeraj povedal Cveto Kosec iz direktorata. “Če gradijo, potem gradijo vetrno elektrarno, manjšo od enega megavata, za katero energetsko dovoljenje ni potrebno,” je še dodal.

Za lastno porabo?

V primeru, da investitor vso proizvedeno elektriko z male vetrne elektrarne porabi zase, mu ni treba sklepati niti pogodbe z elektrodistributerskim podjetjem (na območju Laž je to Elektro Primorska). Elektrarno preprosto vključi, ko potrebuje elektriko (in ko seveda piha pravi veter), in izključi, ko te potrebe nima.

Ker pa tudi investicija v malo vetrno elektrarno ni prav majhna, se večina investitorjev odloči za prodajo vse proizvedene elektrike elektrodistributerju, saj se jim tako investicija hitreje vrne. Pri tem namreč lahko računajo na zagotovljeno ceno - trenutna znaša 95,38 evra na megavatno uro -, pa tudi na to, da bodo prodali vso proizvedeno električno energijo. “Za večje vetrne elektrarne država zagotavlja le obratovalne podpore, za male pa zagotovljen odkup,” pravi Kosec.

Preverja tudi gradbeni inšpektor

Katera dovoljenja potrebuje investitor za postavitev male vetrne elektrarne, pa je odvisno tudi od njene moči. Po dopolnjeni Uredbi o energetski infrastrukturi se med enostavne naprave uvrščajo naprave z nazivno električno močjo do vključno 50 kilovatov.

Kakšno vetrnico namerava postaviti Bobek, je te dni že preverjal tudi gradbeni inšpektor: “Gradbeni inšpektor je v predmetni zadevi že uvedel inšpekcijski postopek po uradni dolžnosti. Opravljen je bil inšpekcijski ogled, zadeva pa je trenutno v fazi ugotavljanja dejanskega stanja. Na podlagi ugotovljenih dejstev bo gradbeni inšpektor odločil skladno z zakonodajo, ki ureja področje graditve objektov,” so nam včeraj sporočili z inšpektorata.

Na vprašanje, ali je v Lažah možna gradnja vetrne elektrarne, pa so odgovorili: “Dopustnost gradnje na določenem območju je opredeljena v občinskih prostorskih aktih.”

In kaj pravijo v Civilni iniciativi za zaščito senožeških Brd? “Mi ne nasprotujemo, če nekdo postavi na svoji parceli majhno vetrnico za lastne potrebe, če ne moti okolice. Smo pa proti tako velikim vetrnicam, kot jih namerava postaviti Vepa, če stojijo v bližini naselij,” je povedal Diego Loredan iz civilne iniciative.

“Zanima pa nas, kakšne papirje ima ta veternica; ali ne gre morda za staro - glede na to, da v bližini pogosto videvamo Aleša Pučnika , ki je po Sloveniji že ponujal rabljene vetrnice. Po naših informacijah so tudi nekatere majhne vetrnice, kakršne stojijo ob planinskih kočah, lahko zelo hrupne, vendar tam hrup nikogar ne moti, nekaj povsem drugega pa bi bil tak hrup v naselju,” pravi Loredan.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano