Ščuka na pragu polnega mandata

Stojan Ščuka, dosedanji vršilec dolžnosti direktorja Javnega zavoda Parka Škocjanske jame, je včeraj na seji sveta parka dobil večinsko podporo. Če ga bo potrdila še vlada, bo prvi mož Škocjanskih jam še nadaljnjih pet let.

Stojan Ščuka Foto: Lea Kalc Furlanič
Stojan Ščuka Foto: Lea Kalc Furlanič

MATAVUN > “Stojan Ščuka je med štirimi prijavljenimi kandidati za direktorja Parka Škocjanske jame najbolj prepričal člane sveta. Zanj je glasovalo šest od sedmih članov sveta,” je včeraj za PN povedala Marjutka Hafner, predsednica sveta parka. In dodala, da je Ščuka tudi v letu vodenja parka kot vršilec dolžnosti dokazal, da je primeren kandidat, saj da je ta javni zavod dobro vodil.

Univerzitetni diplomirani inženir zootehnike Stojan Ščuka, ki se na delo v Matavun vozi iz Nove Gorice, včeraj ni skrival svojega zadovoljstva: “Ker so me člani sveta pravzaprav ocenjevali dlje kot ostale kandidate, torej še enajst mesecev prej, ocenjujem, da je njihova podpora toliko bolj utemeljena in trdna. Hkrati pa jo seveda jemljem kot veliko obvezo in odgovornost za naprej.”

Poleg Ščuke so se na razpis za direktorja parka prijavili še Zorko Žerjal iz Ankarana (do leta 2009 je bil generalni direktor družbe Metropol hoteli), Egon Novak iz Sežane (nekdanji direktor sežanskega podjetja Iras) ter Bogomil Breznik iz Ljubljane, strokovnjak s področja gozdarstva. Po besedah Hafnerjeve vsi izpolnjujejo pogoje razpisa.

Kljub temu, da je bil Ščuka v začetku novembra kazensko ovaden, ker naj bi leta 2011 kot direktor Primorskega tehnološkega parka (PTP) v Novi Gorici sklenil fiktivno pogodbo s piranskim županom Petrom Bossmanom za izdelavo projekta brezžičnega omrežja in naj bi se tako PTP neupravičeno okoristil za približno 20.000 evrov, mu ovadba pri prijavi ni predstavljala ovire. Nihče od članov sveta namreč včeraj na seji ni želel dodatnih pojasnil v zvezi z ovadbo, saj naj bi jim zadostovalo njegovo potrdilo o nekaznovanosti. Kazenska ovadba namreč še ne pomeni obtožnice.

Sklep sveta o podpori Ščuki je Hafnerjeva včeraj predložila odgovornemu ministrstvu za okolje in prostor, to pa bo vladi predlagalo v imenovanje kandidata za direktorja parka. Za državo kot ustanoviteljico parka sicer sklep sveta ni zavezujoč, toda ”v primeru tolikšne podpore določenemu kandidatu se redko zgodi, da bi ministrstvo ne upoštevalo sklepov svetov javnih zavodov,” je pojasnila Hafnerjeva. LKF


Najbolj brano