Ščitili bodo suhi kraški zid

V okviru projekta Living Landscape - Živa krajina Krasa so v Parku Škocjanske jame skupaj s partnerji ustanovili Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje. Partnerstvo združuje različne strokovne in lokalne institucije ter posameznike, ki bodo popularizirali, raziskovali, ščitili in vzdrževali suhi kraški zid.

V  Parku Škocjanske jame so ustanovili Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje. Partnerstvo združuje različne strokovne in lokalne institucije ter posameznike, ki bodo popularizirali, raziskovali, ščitili in vzdrževali suhi Foto: Bogdan Macarol
V Parku Škocjanske jame so ustanovili Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje. Partnerstvo združuje različne strokovne in lokalne institucije ter posameznike, ki bodo popularizirali, raziskovali, ščitili in vzdrževali suhi Foto: Bogdan Macarol

DIVAČA > Cilj projekta Living Landscape - Živa krajina Krasa: raziskovalni in izobraževalni projekt na področju prepoznavanja in valorizacije čezmejne dediščine in okolja je vzpostavitev razmer za ohranitev suhih kraških zidov, ljudskega znanja in veščin njihove gradnje ter njihovo ponovno vključevanje v sodobni urbanizem Krasa. Za dosego ciljev projekta sta se Park Škocjanske jame in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija (ZVKDS) kot projektna partnerja in pobudnika navedenih aktivnosti povezala s strokovnjaki, institucijami in predvsem s samimi Kraševci.

Povezovalno vlogo pa je prevzel konzorcij za kraški suhi zid, ki je ob ustanovni skupščini prejšnji petek dobil uradno ime Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje. Partnerstvo bo tudi skrbelo za prenos ljudskih znanj, vedenj in veščin na prihodnje rodove, je v sporočilu za javnost zapisala koordinatorka projektnih aktivnosti v Parku Škocjanske jame Darja Kranjc.

Konzorcij bo deloval na čezmejnem območju Krasa, povezoval pa se bo lahko tudi z organizacijami, zvezami ali društvi s podobno dejavnostjo v Sloveniji, Italiji in drugje po svetu. Delo bo potekalo znotraj štirih stalnih delovnih skupin za raziskovanje in razvoj, izobraževanje, prostorsko upravljanje ter informiranje in ozaveščanje.

“Vzpostavljanja konzorcija smo se lotili postopoma na podlagi poglobljenih pregledov problematike, številnih koordinacijskih sestankov, ankete, delavnic in srečanj, v katera smo vključevali tako strokovno kot širšo zainteresirano kraško javnost in katerih rezultat je bila priprava dokumenta Izobraževalni program na področju suhozidnih konstrukcij, standardov kraške suhozidne gradnje in samih konzorcijskih dokumentov,” je zapisala Kranjčeva.

V okviru projekta, ki se je začel oktobra 2012 in ki se bo končal aprila 2015, so pripravili enajst delavnic, ki se jih je udeležilo približno 300 otrok in odraslih ter promocijske dogodke, pripravili so tudi strokovne vsebine o kraški suhozidni gradnji.

STA


Najbolj brano