Salame dajejo čedalje več kruha

Desetletja so prašiči predstavljali glavno mesno ozimnico številnim kraškim, brkinskim in vrhovskim družinam, zatem so izginili iz skoraj vseh hlevov, zadnja leta pa se spet vračajo vanje. In z njimi tudi odlične domače suhe mesnine, je potrdilo osmo regijsko ocenjevanje salam in klobas na Vrabčah. Mesnine prinašajo rejcem tudi čedalje več prihodka in med njimi je veliko mladih.

Ocenjevanje ni le priložnost za soočenje najboljših, temveč 
zlasti  za izobraževanje. Foto: Bogdan Macarol
Ocenjevanje ni le priložnost za soočenje najboljših, temveč zlasti za izobraževanje. Foto: Bogdan Macarol

VRABČE > Osmo regijsko ocenjevanje salam in klobas je potrdilo, da so pridelovalci obeh kmetijskih dobrot na Vrheh, Krasu in v Brkinih, nenaklonjenim pogojem navkljub, lani naredili dobre izdelke.

“Lansko vlažno leto ni bilo idealno za suhe mesnine, kot so salame in klobase. Bera ocenjevanja pa kaže, da imajo kmetje vse več znanja, k čemur prispevajo tudi ocenjevanja, ki jih obravnavajo kot priložnost za izboljšanja. Pohvalno je tudi, da je med njimi vse več mladih,” je povedala Milena Štolfa, vodja sežanske enote kmetijske svetovalne službe iz novogoriške kmetijsko-gospodarske zbornice.

Nekdaj prevladujoče prašičje meso pa že nekaj let dopolnjujejo tudi druge vrste mesa. Tako je bilo med 50 vzorci 17 svinjskih klobas, med 33 vzorci salam pa poleg prašičjih še širi jelenje in dve konjski salami ter ena iz divjega prašiča. Pri prašičih pa se vse bolj uveljavlja edina avtohtona slovenska pasma, krškopoljski prašič, ki je primeren tudi za rejo na prostem.

“Reja živali zelo vpliva na kvaliteto končnega izdelka. Ker je čedalje več proste reje, se to pozna tudi pri salamah in klobasah. Tudi sicer so vzorci dokazovali, da so bile živali pravilno hranjene. Napak skoraj ni bilo, le nekaj vzorcev je bilo presušenih in nekaj zatohlih,” je ocenil letnik vodja šesterice ocenjevalcev Srečko Horvat.

Tako pri salamah kot klobasah je oboje najbolje ocenjene naredil Ivan Ukmar iz Ponikev. Pri salamah so mu sledili njegov sovaščan Branko Mohorčič,Dean Čebron iz Preserja in Ljubo Mrevlje iz Branika, pri klobasah pa Jože Bolčič iz Prešnice, Damjan Gomezel iz Križa in Branko Mohorčič.

“Čeprav smo se letos v vabilu na ocenjevanje omejili na Upravno enoto Sežana, so nam vzorce poslali tudi iz okolice. To kaže, da ljudje ocenjevanju zaupajo in da cenijo povratno informacijo, ki jo še isti dan dobijo od strokovnjakov na sami razglasitvi rezultatov z priložnostno degustacijo,” je še dodal Horvat.

Pod okriljem kmetijske svetovalne službe, Gasilskega društva Štjak ter Društva turizma na kmetijah Fraska je petčlanska komisija s Tamaro Rusjan na čelu ocenila tudi 25 vzorcev belih in rdečih vin. V obeh kategorijah se je na prvo mesto zavihtel Igor Sanabor z Ravenj s sauvignonom in cabernet sauvignon, s tem da sta si najvišje stopničke med rdečimi delila z Dragom Počkarjem iz Štjaka in njegovim teranom. Na tretje mesto med rdečimi vini je prišel Vasko Vitez z Vrabč s cabernet sauvignon, med belimi pa so bili med najboljšimi še Primož Rener iz Štjaka z mešanim vinom ter Dušan Seražin z Dolenj s sivim pinojem. Po mnenju komisije je bila večina vin v kakovostnem razredu in kljub slabim vremenskim razmeram pri vzorcih napak skoraj ni bilo, pa še tiste, ki so bile, bi se dalo še odpraviti.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano