S stečajem lastnika prihaja za Kalič novo upanje

Dolgoletni upravljavec smučišča na Kaliču Lado Šepec ocenjuje, da je stečaj lastnika dobra novica. Potem ko je slednji smučišče prepustil propadu in vandalom, občina pa je bila v primežu zatečenega stanja, se zdaj po sedmih sezonah prvič ponuja oprijemljiva priložnost za nov začetek.

Dolgoletni upravljavec smučišča Kalič Lado Šepec pravi, da je vsaj delna oživitev smučišča na Kaliču v prvi vrsti vprašanje družbenega standarda, ki ga želi občina nuditi svojim občanom.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Dolgoletni upravljavec smučišča Kalič Lado Šepec pravi, da je vsaj delna oživitev smučišča na Kaliču v prvi vrsti vprašanje družbenega standarda, ki ga želi občina nuditi svojim občanom.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA >Stečaj družbe Lepi kraji, ki je lastnica Kaliča, je zame bolj dobra kot slaba novica, saj odpira možnosti, da se bodo po sedmih letih propadanja stvari le premaknile z mrtve točke. Pričakujem, da se bo občina Postojna zdaj le odločila, da iz Kaliča nekaj naredi,” komentira Postojnčan Lado Šepec, dolgoletni upravljalec smučišča, kjer je nazadnje pognal žičnice v sezoni 2007/2008. “Kar se je v zadnjih letih dogajalo s Kaličem, me toliko bolj boli, ker vem, kako smo se kot najemniki pred tem 12 let trudili, da smo ga obdržali pri življenju.

Od 300.000 evrov do več milijonov

Šepec glede na potrebne finančne vložke, stroške in zakonodajni okvir na področju žičničarstva sicer dvomi, da bi se obnove lotil zasebnik sam, čeprav ima ob razvijanju celoletnega turizma Kalič glede na odlično lego po njegovem še vedno potencial. Ne nazadnje bi bil, tako kot je nekdaj že bil, najbližje in najdostopnejše smučarsko središče za celotno Južno Primorsko in širše.

S Kaličem je mogoče nekaj narediti že za dobrih 300.000 evrov, za razvoj sodobnega zimsko-letnega turistično rekreativnega centra pa bi bili seveda potrebni večmilijonski vložki,” pravi Šepec. Kot ocenjuje, gre pri (občinski) odločitvi glede usode Kaliča zato v prvi vrsti “za družbeni standard”, ki ga želi omogočiti svojim občanom in v ta namen vložiti denar.

Po njegovem mnenju bi bil prvi korak lahko ureditev tekočega traku na otroški progi Zajček. Na Kaliču se namreč ob sončnih snežnih vikendih že v trenutnih razmerah zbere lepo število domačinov.

Na občini ustanavljajo projektno skupino

Nova postojnska oblast je oživitev smučišča Kalič obljubljala že v svojem predvolilnem programu. Z začetkom stečajnega postopka Lepih krajev je zato “na potezi”.

Občina z zelo velikim zanimanjem spremlja, kako se bo zadeva razvijala. Vse možnosti, kar zadeva naše sodelovanje v projektu, so še odprte,“ nam je na vprašanje, ali bi bila občina pripravljena v okviru stečajnega postopka odkupiti kompleks, odgovoril postojnski podžupan Andrej Berginc.

Po njegovem bi bila sicer najboljša rešitev, da bi interes za nakup pokazal zasebnik, ki bi mu občina prišla naproti z različnimi vzvodi, kot so na primer znižanje komunalnega prispevka in nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Na občini pa ne izključujejo niti možnosti javno-zasebnega partnerstva ali celo odkupa. Zato bodo v kratkem ustanovili tudi posebno projektno skupino, ki se bo ukvarjala z vsebinskimi zasnovami in iskanjem finančnih virov. Tudi na občini se namreč zavedajo, da bi bilo Kalič treba razvijati kot celoletno destinacijo.

Prva prodaja spomladi

Da bo postojnska občina pokazala interes v zvezi s postopkom, pričakuje tudi stečajni upravitelj Janko Maček.

Ne nazadnje je občina, kot je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev, tudi upnik zaradi več 10.000 evrov neplačanega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Največji, hipotekarni upnik, je sicer Factor banka, ki je skušala kompleks Kaliča, s katerim je bilo zavarovano posojilo, prodati na dveh dražbah že v okviru izvršilnega postopka, a tudi zaradi previsoke cene ni bila uspešna. Avgusta lani je tako na njen predlog sodišče uvedlo stečajni postopek.

V njegovem okviru je bil kompleks, ki obsega štiri parcele s stavbo in parkirišči, ocenjen na 210.000 evrov, a nekateri ocenjujejo, da je glede na stanje tudi ta cena previsoka. “Čas bo pokazal,” odgovarja Maček, ki pa se tudi sam strinja, da je vse ostalo razen zemljišča “bolj strošek kot vrednost“. Dotrajana in opustošena stavba, kjer je bil nekoč gostinski lokal s prenočišči, je namreč potrebna celovite obnove, tudi žičniške naprave so zgolj še za staro železo.

Maček nam je povedal, da bo predlog za prodajo vložil v 14 dneh, prvo prodajo, ki bo najverjetneje potekala z zbiranjem zavezujočih ponudb, pa je glede na postopke pričakovati aprila ali maja. Prve potencialne interesente je sicer pričakovati šele v drugem ali tretjem krogu prodaje.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano