S peticijo proti novim žrtvam nevarne ceste

Na nevarni, dotrajani in nezavarovani občinski cesti proti vasi Suhorje na robu pivške občine se je pred dnevi zgodila že druga prometna nesreča s smrtnim izidom v zadnjih treh letih. Vaščani že vrsto let opozarjajo Občino Pivka na nujnost obnove in se sprašujejo, koliko ljudi bo še moralo umreti, da bodo končno prišli do varnejše poti do svojih domov. Župan odgovarja, da je denar za obnovo - najprej mostu in nato še ceste - že predviden.

Nekdanji predsednik vaške skupnosti Suhorje David Nekič in 
aktualna predsednica Brigita Volk pravita, da vaščani  zahtevajo 
čimprejšnjo obnovo ceste in mostu, saj zdaj živijo v strahu.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Nekdanji predsednik vaške skupnosti Suhorje David Nekič in aktualna predsednica Brigita Volk pravita, da vaščani zahtevajo čimprejšnjo obnovo ceste in mostu, saj zdaj živijo v strahu.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

SUHORJE > “Naša cesta in most sta v vedno bolj slabem stanju. Vemo, da smo geografsko gledano vas na repu občine, vendar menimo, da to ne bi smelo imeti nikakršnega vpliva, čeprav zadnja leta ta vpliv še kako čutimo. Naše prošnje so bile vedno znova in znova zavrnjene,” pravi vaščan Suhorja in nekdanji predsednik vaške skupnosti David Nekič.

Doslej le plombe in nekaj metrov ograje

Ko je leta 2012 suhorska cesta terjala smrtno žrtev, je občina njihovim prošnjam ugodila v toliko, da je z novim asfaltom preplastila nekaj metrov cestišča in postavila nekaj metrov zaščitne ograje. “Sprašujem se , ali se bo delalo plombe in varnostne ograje za vsako življenje po deset metrov, kjer bo kdo zletel s ceste?” je neposreden Nekič. V letu 2013 so se po njegovih besedah prizadevanja vaščanov sicer le premaknila z mrtve točke, ko se je začelo projektiranje vsaj delne rekonstrukcije ceste, a je za nadaljevanje zmanjkalo denarja.

Zdaj vaščani niso več pripravljeni čakati. Po tragični nesreči, ki se je zgodila v začetku oktobra, so na pivškega župana Roberta Smrdelja in občinske svetnike naslovili peticijo, s katero odločno zahtevajo, da “se nemudoma popravi in uredi cesto do vasi Suhorje tako, da bo varna za promet”. “Sporočamo vam, da smo tudi Suhorci občani Občine Pivka, da imamo do svojih domov smrtno nevarno cesto, da iz naslova davkov, ki jih plačujemo, ne dobimo ničesar oziroma bore malo in zahtevamo, da se nas obravnava enakopravno z ostalimi prebivalci občine,” so bili ostri.

Težji tovornjaki ne morejo čez most

Vaščani zahtevajo tudi celovito prenovo in razširitev dotrajanega mostu čer reko Reko, ki je bil narejen še pod Italijo, od takrat pa obnove, razen asfaltiranja v času Jugoslavije, ni doživel. Most ima zato nosilnost zgolj pet ton, kar v praksi pomeni, da morajo težji tovornjaki in traktorji do Suhorja narediti obvoz preko sosednjega Ostrožnega Brda in nato po makadamski cesti do Suhorja. To pa vzbuja slabo voljo pri vaščanih Ostrožnega Brda, ki si želijo “svojo” cesto ohraniti v primernem voznem stanju , ne pa ponovitve suhorske zgodbe tudi pri njih.

Nova predsednica vaške skupnosti Brigita Volk nam je povedala, da se je župan na peticijo že odzval in predlagal sestanek predstavnikov vaške skupnosti, projektanta in občine. Vsi skupaj bodo na terenu ponovno pregledali stanje in se dogovorili o potrebnih delih. Zagotovil jim je, da se že pripravlja tudi projekt za obnovo mostu.

Obnova mostu v 2016, ceste v 2017 in 2018

Na naše vprašanje, kakšne načrte ima občina, pa je Smrdelj pojasnil, da bi resna prenova ceste zahtevala denar, ki v kratkem ni na voljo. “Pričakovali smo, da bo mogoče v novi finančni perspektivi kakšen vir, s katerim bi lahko naredili resen poseg, tako kot smo recimo v nekaterih drugih delih občine v stari finančni perspektivi, a zaenkrat tega ni pričakovati.”

Kljub temu je občina pristopila k načrtom za prenovo mostu, ki bo izvedena prihodnje leto. Občina bo za to namenila 100.000 evrov. Po županovih besedah na obstoječi konstrukciji razširitev mostu ni možna, temveč bi bilo za razširitev potrebno zgraditi novega, kar pa ni predvideno. “Čez ta most ni toliko prometa, da bi upravičil dvosmerni promet,” je ocenil župan.

Prihodnje leto bo občina začela tudi s pripravo projektov za obnovo ceste, ki naj bi prišla na vrsto leta 2017. Takrat bi obnovili najbolj kritične odseke, ostale pa v letu 2018. V obeh letih je za obnovo predvidenih 280.000 evrov.

Sicer pa je župan poudaril, da so v Suhorju vaščani sami pred leti dali prednost obnovi vodovoda in izgradnji odvajanja podnebnih vod, zdaj pa bosta prišla na vrsto še cesta in most, saj zanju denarja prej ni bilo mogoče zagotoviti. In dodal, da je bila obnova ceste in mostu v načrtih razvojnih programov postavljena že prej, preden je prišlo do zadnje nesreče.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano