S konji s Krasa do morja

Ducat jezdecev na konjih se je minule dni, kakor je tradicija že 12. leto, zbralo v Krvavem Potoku, od koder so v zmerni hoji s svojimi štirinožci krenili proti slovenski obali. Organizator dogodka je Jadran Dekleva iz Krvavega Potoka, tudi predsednik konjeniškega društva Slavniška konjenica.

Jadran Dekleva (šesti z leve), vodja Slavniške konjenice, z 
vsakoletnim jezdenjem iz Krvavega Potoka do Istre želi 
spodbuditi predvsem mlade k tovrstni zdravi rekreaciji in 
druženju.
Jadran Dekleva (šesti z leve), vodja Slavniške konjenice, z vsakoletnim jezdenjem iz Krvavega Potoka do Istre želi spodbuditi predvsem mlade k tovrstni zdravi rekreaciji in druženju.  

KRVAVI POTOK > “Letos so se nam pridružili konjeniki iz Postojne, Ajdovščine, Pivke, Ilirske Bistrice. Posebno Ajdovci so bili navdušeni nad traso, po kateri smo se spuščali do obale, saj smo ubrali starodavno naravno pot, ki je nekdaj edina vodila s Krasa na morje, to so tako imenovana istrska vrata, ko se prek Beke in Doline Glinščice spustiš s kraškega roba v osapsko dolino, ” je po podvigu povedal Dekleva.

In dodal, da je konjeništvo zelo zdrava oblika rekreacije, saj ob ježi delajo vse mišice, jezdec se giba na svežem zraku, v naravi in stik s konjem blagodejno vpliva na razpoloženje. Sicer se jezdeci Slavniške konjenice večkrat udeležijo občinskih in drugih prireditev, županja Saša Likavec Svetelšek jih je celo pospremila na poti iz Krvavega Potoka. Poleg tega so njihovi konji lahko na voljo tudi turistom, ki pridejo počitnikovat v hrpeljsko-kozinsko občino, jahanje na Slavnik na primer ponujajo v hostlu v Ocizli, predvsem pa Dekleva h konjeništvu spodbuja mlade. “To ni tako nevaren šport, kot mu pripisujejo. Na poti do morja smo, denimo, rabili dobrih osem ur s postanki na Socerbu in v dolini Glinščice, nihče se ni poškodoval ali se utrudil. Na ravnih odsekih smo si privoščili tudi zmerni galop in na Malem rtiču 'ohladitev' kopit v morju,” je še povedal Dekleva. LKF


Najbolj brano