Rumpfa niso dočakali

Včeraj se je na koprskem okrožnem sodišču nadaljevala obravnava tožbe družbe Petrol, ki od Kobilarne Lipica terja 180.000 evrov. Na sodišče je bil vabljen tudi nekdanji lipiški direktor Tomi Rumpf, a so ga čakali zaman.

Da je  čistilna naprava v Lipici povsem neustrezna, je znano že 
vrsto let; ali bi s Petrolovimi načrti res zgradili novo, pa še 
vedno ni jasno. Dejstvo je, da je Lipica od pogodbe odstopila 
in zdaj načrtuje novo čistilno napravo z drugimi projektanti. Foto: Marica Uršič Zupan
Da je čistilna naprava v Lipici povsem neustrezna, je znano že vrsto let; ali bi s Petrolovimi načrti res zgradili novo, pa še vedno ni jasno. Dejstvo je, da je Lipica od pogodbe odstopila in zdaj načrtuje novo čistilno napravo z drugimi projektanti. Foto: Marica Uršič Zupan

KOPER, LIPICA > Podjetje Petrol naj bi leta 2010 za javni zavod Kobilarna Lipica pripravilo načrte in študije za gradnjo kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave. Tako vsaj trdijo v Petrolu, medtem ko v Lipici tožbenemu zahtevku oporekajo.

Kaj natančno je bil predmet pogodbe, ki jo je v imenu Kobilarne Lipica leta 2010 podpisal tedanji direktor Tomi Rumpf, bi včeraj lahko pojasnil prav Rumpf, ki ga je kot pričo na koprsko sodišče povabil Petrol, vendar nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica niso dočakali. Sodišče je pojasnilo, da mu vabila na zaslišanje niso mogli vročiti, ker nekdanji prvi mož Lipice v Sloveniji nima več znanega naslova.

Tako je okrožna sodnica Samanta Nusdorfer lahko zaslišala le ostale priče, ki sta jih predlagala Petrol in Kobilarna Lipica. Med drugimi je kot priča nastopila tudi predsednica sveta Kobilarne Lipica Miranda Groff Ferjančič, ki je sodišču predvsem pojasnila možnosti javno-zasebnega partnerstva glede na določila zakona o Kobilarni Lipica.

Kot trdi Petrol, so na podlagi pogodbe pripravili načrte in študije za čistilno napravo, kar naj bi bilo vredno 150.000 evrov, z ddv pa 180.000 evrov. Plačila pa niso prejeli, ker je Rumpfov naslednik Boštjan Bizjak od načrta odstopil, tudi zato, ker naj bi po njegovem mnenju ti načrti ne predvidevali gradnjo nove čistilne naprave in kanalizacije, temveč veliko bioplinarno, ki bi bila za Lipico prevelik poseg v prostor in nerentabilna.

“Kobilarna Lipica bo poskušala na sodišču dokazati ničnost te pogodbe, ker je bila po našem mnenju napisana v nasprotju z veljavno zakonodajo,” je včeraj za PN povedal Bizjak. To kaže, da se poskuša Lipica zdaj povsem izogniti plačilu, medtem ko je na januarskem naroku izpodbijala predvsem višino tožbenega zahtevka.

Naslednjič se bosta obe strani srečali na sodišču 20. maja, ko bo sodnica vnovič poskušala zaslišati tudi Tomija Rumpfa.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano