Rudarsko dediščino bodo Vremci kmalu zajeli v muzej

Občina Divača prek razpisa išče gradbenika, ki bo prenovil streho in ostrešje nekdanjega industrijskega kompleksa Liv v Famljah. S temi deli bo občina začela po fazah obnavljati celotni kompleks, v katerem namerava urediti medgeneracijski center, večnamensko dvorano in muzej rudarstva. Za navedeno že pripravljajo projektno dokumentacijo. Še z dvema kraškima občinama bodo za denar prek Geoparka konkurirali na evropskih razpisih.

V Famljah stanovalci obnavljajo tudi del strehe    stavbe nekdanje uprave rudnika, v kateri so 
zasebna stanovanja. Tudi ta stavba je pod kulturnovarstveno zaščito.      Foto: Lea Kalc Furlanič
V Famljah stanovalci obnavljajo tudi del strehe stavbe nekdanje uprave rudnika, v kateri so zasebna stanovanja. Tudi ta stavba je pod kulturnovarstveno zaščito.  Foto: Lea Kalc Furlanič

FAMLJE > “Že več let je želja večine krajanov, da bi kompleks nekdanjega podjetja LIV oziroma poslopij nekdanjega rudnika v Famljah prenovili. Krajani namreč za svoje društvene in druge dejavnosti potrebujemo prostore. V njih si želimo pripravljati več kulturnih in športnih prireditev, medgeneracijskih in drugih srečanj ter si želimo predstaviti rudarsko dediščino Vremske doline,” pojasnjuje predsednica Krajevne skupnosti Vreme Jana Trebec.

Zamisli o obnovi že za časa Potokarja

Občinska svetnica iz Vrem Mirjam Frankovič Franetič pa dodaja, da so Vremci svoje potrebe in zamisli o obnovi kompleksa v Famljah, ki ga je občina dolgo nazaj odkupila od podjetja Liv, izpostavili že v času županovanja MatijePotokarja, torej dva oziroma tri mandate nazaj. Vendar je občina dala prednost gradnji novega vrtca v Divači in nove večnamenske dvorane v Senožečah. “Sedaj smo prišli na vrsto Vremci, ki si želimo, da bi v obnovljenem kompleksu svoje prostore dobile vse generacije - starejši v dopoldanskem času v dnevnem centru, mlajši pa v popoldanskem času z različnimi športnimi in društvenimi dejavnostmi,” poudarja Frankovičeva.

V prvi fazi se je občina lotila obnove ostrešja in strehe kompleksa nekdanjega rudnika oziroma podjetja LIV, ki vsebuje dva med seboj ločena dela - v prvem delu je osrednji prostor, kjer v drugi fazi nameravajo urediti večnamensko dvorano, je prizidek (tu načrtujejo dnevni center za starejše krajane) in še ponosno kraljuje stolp, kjer bi kasneje uredili plezalno steno in fitnes -; v drugem, tako imenovanem pisarniškem delu pa bodo informativni center, bife ter muzej premogovništva in vodnih virov Južne železnice. Nekdanjo separirnico, vodni stolp in vhodni jašek rudnika bodo, tako Frankovičeva, uredili za turistične oglede.

Razpis za obnovo strehe ni uspel

Kakor pojasnjuje direktor občinske uprave Iztok Felicjan, je občina objavila razpis za izvajalca obnove strehe in ostrešja, vendar je prejela le eno, a neustrezno prijavo. To naj bi bil podizvajalec sežanskega komunalnega podjetja. “Zato bomo razpis ponovili, predvidoma ga bomo objavili jutri, v četrtek, seveda če se neizbrani ponudnik na našo odločitev ne bo pritožil,” še obrazloži Felicjan. Sicer bo investicija v obnovo ostrešja in strehe približno 100.000 evrov, kar bo v celoti plačala Občina Divača.

Objekt je industrijski kompleks, njegova poslopja so prvotno zgradili za potrebe rudnika Famlje, to je bilo leta 1900, ter nato večkrat prezidali in dozidani. Rudnik je prenehal z delovanjem leta 1964.

Ostrešje, ki je v celoti leseno, je zaradi zamakanja strehe na določenih mestih v zelo slabem stanju. Predvidevajo njegovo odstranitev v celoti in ponovno postavitev v enakih dimenzijah in obliki, kar je zahteva Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj je objekt zavarovan kot kulturna dediščina. Streha je prekrita z valovito azbestno kritino, ki jo bodo odstranili in položili novo, ravno kritino v svetlo sivi barvi. Streho na stolpu bodo naredili na nekoliko drugačen način, saj je treba ohraniti vzdolžne špirovce.

Rudnik črnega premoga v Famljah je po nekaterih podatkih začel delovati že leta 1709. Širitev izkopov in odpiranje rovov je bila intenzivnejša med letoma 1894 in 1904. Rudnik so zaprli leta 1964. Upravna stavba je bila zgrajena leta 1920, stanovanjski blok 1926, ostale stavbe po letu 1945. Vse je zaščiteno kot profana stavbna dediščina.

Denar za muzej in dvorano prek Geoparka

Kakor je na zadnji občinski seji povedala divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, pa občina skupaj z Razvojnim centrom in Krajevno skupnostjo Vreme že pripravlja projektno dokumentacijo za drugo fazo obnove, za kar tudi že pridobiva gradbeno dovoljenje. To bo pogoj za prijavo na razpis za sofinanciranje. “Še skupaj z občinama Hrpelje-Kozina in Sežana smo se prek dejavnosti Geoparka povezali v skupek sorodnih projektov, s katerimi bomo konkurirali na razpisih za evropski denar, ki bodo objavljeni v začetku prihodnjega leta. Za zdaj nam dobro kaže, saj smo s kvaliteto in vsebinami takoj za koprsko občino,” je zadovoljna županja.

Novo ostrešje in streha v Famljah bosta, takoj ko občina najde izvajalca, nared v dveh mesecih.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano