Ribe in knjige so najboljša kombinacija

Za Matejo Jordan, prvi glas in odgovorno urednico postojnskega Radia94, je bilo letošnje poletje “res takšno, kot si ga človek lahko le želi”, čeprav so bile temperature občasno še za njen okus malce previsoke. Poletje ji je posebej pri srcu, ker je takrat vse tako preprosto, od oblačenja do prehranjevanja.

Mateja Jordan Foto: Valter Leban
Mateja Jordan Foto: Valter Leban

“Težko si predstavljam, da bi po napornem delovnem letu, ko si človek želi dopust, tako kot nekateri, odpotovala z nahrbtnikom ali potovalkami. Potovanja in izlete prihranim za čas, ko imam več energije, za pomlad in jesen. Poleti pa si želim samo počitka,” pravi. Svoje proste dni si organizira tako, da najprej dopustuje doma. “To je zame poseben užitek. Zelo rada sem doma, ko me nič ne preganja.”

Dva tedna pa že tradicionalno preživlja v Istri. “Takrat padem v neko morsko rutino, čisto poseben ritem, na prvi pogled morda dolgočasen, a zame prav nič. Izklopim in izkoristim čas, da sem sama s sabo, da pretuhtam kakšne zadeve, razčistim v svoji glavi.” Zelo rada in veliko plava, obiskuje tržnico in ribiča. “Rib si privoščim v izobilju. Ker so sveže, komaj dobro ulovljene. Zato sem vsako jutro že pred 7. uro na obali.” Uživa v pripravi hrane, pa četudi samo zase. “Letos mi je uspelo na morju tudi posušiti paradižnike. Običajno za to ni dovolj vroče. Za sušenje je namreč potrebnih nekaj zaporednih dni z zelo visokimi temperaturami, sicer prej splesnijo,” je zadovoljna.

Poleg zdrave in okusne hrane pa se priležejo tudi knjige. “Letos sem imela na pladnju novitete. Prebrala sem knjigo Jele Krečič Ni druge, ki je bila zelo izpostavljena v medijih, a me je razočarala. Povsem drugače kot Črnina in srebro Paola Giordana. To je knjiga, ki jo pogoltneš v nekaj urah, vendar pušča še veliko manevrskega prostora za razmišljanje. V spominu so mi ostale tudi kolumne Vedrane Rudan Ko je moški peder/Ko je ženska kurba.” Dobra knjiga je za Jordanovo tista, ki “odleži” v tebi. “Če takoj vzameš v roke drugo, pomeni, da ni pustila vtisa”.VRŽ


Najbolj brano