Rešitev ali cokla za razvoj Lipice?

Sindikati se borijo proti prenosu družbe Lipica Turizem na državo in od tam v upravljanje Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Družba Lipica Turizem in Javni zavod Kobilarna Lipica ne moreta drug brez drugega, poudarjajo. “Ni res, tržno dejavnost in javno službo je treba ločiti,” je prepričana Marjana Groff Ferjančič, predsednica sveta Kobilarne Lipice.

Zaposlene skrbi usoda družbe Lipica Turizem. Foto: Lea Kalc Furlanič
Zaposlene skrbi usoda družbe Lipica Turizem. Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > Kobilarna Lipica se že vrsto let sooča s pomanjkanjem števila zaposlenih in nejasno prihodnostjo - načrt za leto 2014 so sprejeli šele oktobra, zdaj pa se bojijo še, kaj bo prinesel prenos družbe Lipica Turizem za njihovo delovanje. Zaskrbljeni so tudi sindikati Območne organizacije ZSSS Primorska in Notranjska ter sindikat delavcev družbe Lipica Turizem, ki so včeraj sklicali novinarsko konferenco v Lipici.

Država nima vizije o razvoju

Sindikati svetu zavoda očitajo, da na dnevni red polaga zadeve brez predhodnih analiz in gradiv, je bil kritičen Bojan Kramar, sekretar Območne organizacije ZSSS Primorska in Notranjska: “Vsiljuje se podpis pogodbe o prenosu lastnine med Kobilarno Lipica in državo.”

Država je s sedanjim in prejšnjim zakonom poverila svoje premoženje v upravljanje javnemu zavodu, pravi Kramar: “Za del tega premoženja zdaj zahteva, naj se vrne pod državo. Gre za premoženje, vezano na turistične dejavnosti, vključno z golfom. Kaj bo naredila s tem premoženjem, ni povedala.”

Druga stvar je spodbujanje, naj Javni zavod Kobilarna Lipica in družba Lipica Turizem podpišeta neposredno najemno pogodbo, s katero bi Lipica Turizem prevzela za dejavnosti, ki jih opravlja, potrebno premoženje.

“Predvidevam, da gre za zemljišča in objekte, na katerih se te dejavnosti opravljajo. Vendar to ni tako enostavno. V zemljiških knjigah stanje ni urejeno, zato do prenosa ne more priti. Tega očitno noče nihče razumeti in upoštevati,” je povedal Kramar.

Po njegovem je rešitev preprosta: “Vse bi se uredilo, če bi država uvidela, da Lipico Turizem kot kapitalsko naložbo lahko reši tako, da jo priključi k javnemu zavodu. S tem bi bila težava rešena.”

Kaj bi prinesel nov najemnik?

S prenosom družbe Turizem Lipica na Slovenski državni holding se ne strinja niti Peter Slavič, predsednik sindikata delavcev Kobilarne Lipica. “Ne vemo, kaj bo tak prenos pomenil za Kobilarno Lipica. Že vrsto let se soočamo s pomanjkanjem števila zaposlenih,” je pojasnil Slavič. Del sredstev za šolanje konj je dajala tudi družba Lipica Turizem.

V Kobilarni Lipica zaradi kadrovske podhranjenosti trenutno primanjkuje šest jahačev in devet konjerejcev, razmišljajo celo o ukinitvi nekaterih programov. Kar pomeni manj predstav in, posledično, manj denarja.

Boji se tudi 35 zaposlenih v družbi Lipica Turizem. “V Lipici turizem se izkazujejo boljši rezultati poslovanja,” je povedal Vili Škerjanc, predsednik sindikata zaposlenih v družbi Lipica Turizem.

Bojijo se, da bo po prenosu družbe v upravljanje SDH denarja za plače preprosto zmanjkalo: “Kaj bo sledilo, če država ne bo našla najemnika? Se sploh zaveda, kaj bo šlo v najem? Na to odgovora ne pozna nihče.” Vzdušje v družbi ni dobro, saj ne vedo, ali naj sprejemajo naročila in rezervacije za prihodnje leto ali ne.

Strah je odveč

Za odziv smo povprašali tudi predsednico sveta zavoda Kobilarne Lipice Mirando Groff Ferjančič. Ta je prepričana, da so strahovi v družbi Turizem Lipica in Kobilarni Lipica odveč in da se bistveno delovanje obeh poslovnih subjektov po 1.1.2015 ne bo spremenilo. “Edina stvar, ki se bo spremenila je, da ne bo več en direktor za dve pravni osebi. Nenazadnje gre za konflikt interesov,” je pojasnila Groff Ferjančičeva in dodala: “Ko se govori o prenosu družbe Lipica Turizem pod državo in od tam v upravljanje Slovenskemu državnemu holdingu, se mogoče komu zdi, kot da razbijamo veliko srečno družino. A ni tako. Druge možnosti kot da ločimo javni zavod in tržno dejavnost pravzaprav ni.”

Predvideva, da bo družba po novem letu dobila novega direktorja. “Vsekakor pa ni nobenega govora o zasebnikih in dajanju prostora v najem,” je še zatrdila predsednica sveta zavoda.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano