Različni pogledi na področje visokega šolstva

Fiktivni vpisi, neusklajenost programov s potrebami trga in s tem povezana brezposelnost mladih, akademski prekariat ter izredni študij so le vrh ledene gore težav, s katerimi se država sooča na področju visokega šolstva.

Okroglo mizo je organiziral Klub študentov Sežana ob odprtju 
festivala Mladifest. Debato je povezovala Erika Čigon. Foto: Petra Mezinec
Okroglo mizo je organiziral Klub študentov Sežana ob odprtju festivala Mladifest. Debato je povezovala Erika Čigon. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA >A na vprašanje, kako se soočiti s temi težavami, ima vsaka stranka nekoliko drugačno mnenje. Na okrogli mizi v Sežani, namenjeni novemu zakonu o visokem šolstvu, so se zbrali predstavniki odbora za izobraževanje, znanost in šport MirjamBon Klanjšček (ZaAB, predsednica odbora), Irena Kotnik (SMC, podpredsednica odbora), Janko Veber (SD, podpredsednik odbora), Miha Kordiš (ZL), Primož Hainz (DeSUS) in Jelka Godec (SDS).

Zakon o visokem šolstvu bo trd oreh tudi za novo ministrico Majo Makovec Brenčič, saj je bilo predlogov osnutka že več kot dvajset. “Po besedah ministrice naj bi bila v letošnjem letu pripravljena novela zakona. V njem se bistvene tri točke. Kot prvo bo določan vzpostavitev stabilnega sistema financiranja. Financiranje univerz naj ne bi bilo odvisno od menjave oblasti,” je pojasnila Bon Klanjščkova.

Spremenil naj bi se tudi 8. člen zakona, ki pravi, da mora študij potekati v slovenskem jeziku, in spodbudil internacionalizacijo univerz. Predviden je tudi prehod na institucionalno akreditiranj, je še povedala predsednica odbora.

Največje nasprotje med strankami je razvidno iz pogleda na zasebno-javno partnerstvo v visokem šolstvu. Miha Kordiš je prepričan, da se mora šolstvo, tudi višje in visoko, popolnoma in v celoti financirati iz javnih virov: “Od polnega financiranja javnega izobraževanja ne smemo odstopati. Varčevalne politike v preteklosti so se izkazale za zgrešene iz golega gospodarskega vidika. V tem procesu se je pričelo uničevanje tkiva javne univerze, kar bo zelo težko nadomestiti in na novo vzpostaviti.”

Druge stranke vidijo v zasebnem šolstvu priložnost za učinkovitejše delovanje v javno zasebnem partnerstvu. “Zanima me, če bo državni proračun zdržal javno šolstvo. Lahko bo prišlo do situacije, ko se bodo morale tudi javne šole posluževati razpisov,” je povedala Jelka Godec in poudarila, da si želijo predvsem možnost izbire za posameznika.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano