Raziskovalci Škocjanskih jam bi bili brez domačinov nemočni

Nocoj ob 18. uri bodo na TV Koper Capodistria predvajali igrano-dokumentarni film z naslovom Škocjanska okapn'ca - jama in poti njenih raziskovalcev. Film so z denarno pomočjo evropskega kmetijskega sklada posneli v Parku Škocjanske jame.

Snemanje filma Škocjanska okapn
Snemanje filma Škocjanska okapn'ca je trajalo dve sezoni in je bilo, posebno v notranjosti Škocjanskih jam, tehnično zelo zahtevno. Ustvarjalci filma so “lovili” pojave v jami ter izven nje, igrali pa so tudi izkušeni jamarji in potapljači. Foto: Lea Kalc Furlanič

MATAVUN, KOPER > Film Škocjanska okapn'ca - jama in poti njenih raziskovalcev je poskus rekonstrukcije dela in življenja raziskovalcev - predvsem domačinov, ki so v 19. stoletju intenzivno odkrivali, merili in urejali Škocjanske jame. Prikazuje življenje domačinov, ki so bili ne samo kmetje, temveč tudi glavni raziskovalci Škocjanskih jam.

V jami so raziskovali, spremljali tuje raziskovalce in delali, med drugim so klesali poti po jami, gradili turistične poti in mostove. Brez domačinov, katerih pogum je premagal strah, bi bili tuji raziskovalci nemočni.

Film je nastal v okviru projekta Leader in z denarno podporo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, saj želi osvetliti in prikazati občutljivost jamskega okolja, kjer je potrebna še posebna skrb za ohranitev in varovanje narave. Zaradi posebnosti klime, naravnih pogojev, letnih časov in različnih razmer, slik in motivov so film snemali kar dve sezoni.

To je bilo nujno tudi zato, da so ustvarjalci zajeli vse situacije in dogodke (meglice, visoko vodo, dostopnost delov jam, led, pomladno cvetenje, ptice, netopirje ...), ki se v parku z letnimi časi spreminjajo. Snemali so na različno tehnično dostopnih lokacijah, ki zahtevajo različno in specializirano izurjeno osebje (jamarsko plezanje, tehnično potapljanje v sifon …).

Scenarij za film sta napisala Marjana Grčman in Sašo Grmek, režiser je bil Jure Škrlep, snemala sta Borut Lozej in Joel Mrvcic. Vodilni partner projekta je javni zavod Park Škocjanske jame, z njim pa so sodelovali tudi jamarji Jamarskega društva Gregor Žiberna Divača. Pri snemanju so kot igralci ali statisti nastopili tudi domačini.

Film bodo na TV Koper premierno predvajali danes ob 18. uri, v ponovitvi pa še 31. decembra, prav tako ob 18. uri.LKF


Najbolj brano