Raven podzemne vode na Bistriškem se bo še višala

Podzemne vode, ki poplavljajo vasi na Bistriškem, v resnici predstavljajo nivo kraške vode, ki se je dvignil zaradi obilnih padavin. Po trenutni navidezni umiritvi razmer bo raven vode na tem območju po napovedih hidrologov ponovno narasla v noči s sobote na nedeljo.

Podzemne vode, ki poplavljajo vasi na Bistriškem, v resnici predstavljajo nivo kraške vode, ki se je dvignil zaradi obilnih padavin Foto: Tomo Šajn
Podzemne vode, ki poplavljajo vasi na Bistriškem, v resnici predstavljajo nivo kraške vode, ki se je dvignil zaradi obilnih padavin Foto: Tomo Šajn

LJUBLJANA > Kolikšen bo dvig, je še težko napovedati, odvisen je od količine padavin.

Območje vasi Koritnice, Bač in Knežak na Bistriškem, kjer se v teh dneh borijo z naraslo podtalnico oziroma naraslo podzemno vodo, je del kraškega sveta. V tem kraškem svetu in okoliških hribih se je gladina podzemne vode zaradi padavin dvignila do te mere, da je prišla na površje.

Narasla kraška voda

Temu zdaj pravimo podtalnica, dejansko pa je to nivo kraške vode, ki se ob običajnih razmerah zadržuje niže v hribu, pod površjem zemlje in izvira v izvirih Pivke, ki so nekoliko niže od teh vasi. Zdaj pa se je gladina vode v tem kraškem svetu tako zvišala, da je voda pritekla na površje v višjih legah, nad vasmi in v samih vaseh, je razmere opisal vodja hidrološke prognoze na agenciji za okolje Janez Polajnar.

Danes se je tam nivo vode pričel spuščati, spuščati se je pričel tudi na drugi strani, v Loškem polju, kjer gibanje vode poteka na enak način, in sicer da se gladina kraške vode v okoliških hribih dvigne in potem na Loškem polju priteče na površje.

Poleg tega je kraški svet močno povezan med sabo. Kot je pojasnil Polajnar, so bili v preteklih desetletjih opravljeni številni sledilni poskusi, ko so strokovnjaki želeli ugotavljati povezave med različnimi porečji. Veliko teh povezav je znanih, pravi Polajnar, vendar so te znane povezave ponavadi bile opravljene v običajnih hidroloških razmerah. Ko pa se kraško podzemlje napolni in se gladina podzemnih voda zviša več, kot je to običajno, pa se lahko te vode razlijejo popolnoma na druga porečja, kot so strokovnjaki poznali prej.

Proti takšnim naravnim pojavom ni moč ničesar narediti

Proti takšnim naravnim pojavom se ne da ničesar narediti. Kot pravi Polajnar, je zgodovina skozi stoletja že pokazala, da so ljudje želeli vplivati na dotok kraške vode z mašenjem ponorov in nato s ponovnim odpiranjem ponorov, vendar se je vsak tak poskus bolj ali manj izkazal za jalovega. “Voda si bo v tem kraškem svetu vedno našla svojo pot, saj so pritiski vode tako močni,” pojasnjuje hidrolog.

Kako visoka bo gladina vode, je še težko napovedati, odvisno je od tega, koliko padavin bo na teh območjih zares padlo. Prihodnji teden bo jasno, do kam bo ta voda segla, vendar za zdaj še ni znakov, da bi lahko te gladine bile zelo zelo visoke, je dejal hidrolog. Voda s kraških polj odteka počasi. Po izkušnjah, med drugim iz februarja letos, so bili objekti v Planini ali Lazah zaliti mesec dni.

V Loški dolini se vodostaji trenutno zmanjšujejo. “Ocenjujemo, da bi se lahko do začetka novih padavin, ki jih pričakujemo v noči s sobote na nedeljo, tam vodostaj znižal za okoli 30, morda 40 centimetrov. S sobote na nedeljo pa pričakujemo ponovno kar obilne padavine. Na tem območju lahko pade prek 40 litrov dežja na kvadratni meter. To pomeni, da bi se gladine vode v Loški dolini v nedeljo, ponedeljek in verjetno še v torek ponovno dvigovale,” je napovedal Polajnar.

Prav tako se bo po njegovih besedah dvignila raven podzemne vode na območju zgornje Pivke, tam, kjer so imeli že doslej težave, v vaseh Koritnice, Bač in Knežak. Te vode naj bi se dvignile najhitreje, to je že v noči s sobote na nedeljo in potem v nedeljo. Ves ta čas se bodo vztrajno, vendar dosti počasneje, povečevale tudi gladine ojezerjenih površin na Cerkniškem jezeru in tudi na Planinskem polju, je dejal Polajnar.

STA


Najbolj brano