Raje je umrl, kot bi bil hlapec tujcem

Včeraj so se v Štorjah poklonili žrtvam padlih za svobodo, še posebej tragičnim dogodkom pred 71 leti, ko je nemški okupator na krut način ubil komaj 15 let starega Marjana Štoko.

Na mestu krutega umora Marjana Štoke, kjer danes stoji spomenik, je včeraj delegacija položila venec in cvetje. Foto: Bogdan Macarol
Na mestu krutega umora Marjana Štoke, kjer danes stoji spomenik, je včeraj delegacija položila venec in cvetje. Foto: Bogdan Macarol

ŠTORJE >Januarja 1944 je nemška okupatorska vojska v Štorjah ujela Marjana Štoko s Proseka, partizana Kosovelove brigade, in ga po celonočnem mučenju vpričo vaščanov obesila na električni drog sredi vasi. Na tem mestu, kjer zdaj stoji spominsko obeležje, je delegacija včeraj položila vence in cvetje.

Podpredsednik občinskega odbora združenja borcev za vrednote NOB Sežana Karlo Mahnič je nato v polni dvorani vaškega doma med drugim poudaril: “Zakaj smrt ravno tega fanta tako prizadeto odzvanja? Zaradi njegove mladosti, neizživetih sanj mladega človeka in ker je bila njegova krivda le v tem, da je ljubil svobodo in svoj narod. On in tisoči njemu podobnih so se borili za drugačen svet, kot ga poznamo in živimo danes. Če pozabljamo na te vrednote, tvegamo, da bomo ponovno narod hlapcev.” Herojski smrti sovaščana, ki ni izdal ničesar, se je poklonil tudi predsednik vseitalijanskega združenja partizanov - sekcija Prosek Kontovel Matija Spinazzola. “Kljub časovni oddaljenosti moramo tudi mladi danes vedeti, kaj so generacije pred nami naredile dobrega za nas. Primorci Marjanovo smrt cenimo toliko bolj, saj so taki kot on zaslužni, da še vedno lahko govorimo v slovenščini,” je povedal 36-letni Spinazzola.

Kulturni program so oblikovali Godba Prosek, ženski zbor Prosek Kontovel in moški zbor Vasilij Mirk.

BM


Najbolj brano