Radar razburil prehitre postojnske voznike

Medobčinski inšpektorat in redarstvo je imel s postavitvijo radarja ob glavni cesti pri vstopu v Postojno iz smeri Razdrto “srečno roko”. V manj kot treh urah je po uradnih informacijah zabeležil več kot 200 kršitev omejitev hitrosti, po neuradnih pa še veliko več. Pri voznikih je zaradi lokacije postavitve vzbudil vtis, da je bolj prispeval k polnjenju občinske blagajne kot k povečevanju prometne varnosti.

Z radarskimi meritvami ob glavni cesti iz smeri Razdrto le 
nekaj metrov za prometnim znakom prekrškarjev ni bilo težko 
ujeti.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Z radarskimi meritvami ob glavni cesti iz smeri Razdrto le nekaj metrov za prometnim znakom prekrškarjev ni bilo težko ujeti.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Med postojnskimi vozniki se še ni polegel prah, ki ga je konec prejšnjega tedna dvignil radar. Ta je tri dni, vsak dan približno uro, meril ob glavni cesti, le nekaj metrov za prometnim znakom ob vstopu v Postojno iz smeri Razdrto. Hitrost je meril v obe smeri, torej ob vstopu in tudi izstopu iz mesta. Vroča debata se je vnela zlasti na družabnih omrežjih, do nas pa so prišli tudi različni dopisi ogorčenih občanov.

“Javna skrivnost je, da tukaj malo kdo zavre na predpisano hitrost točno pri oznaki, enako velja za pospeševanje od krožišča naprej (pri izhodu iz mesta, op. av.),” je zapisal eden od občanov.

Lokacija postavitve radarja na obrobju mesta ob poslovno-obrtni coni je zmotila predvsem zato, ker so v centru mesta (denimo na Ljubljanski in Tržaški cesti) in po vaseh številne druge bistveno bolj problematične točke, na katerih je potreba po umirjanju prometa z vidika varnosti vseh udeležencev veliko pomembnejša. Prav tako je v občini tudi veliko nevarnejših mest za priključevanje na glavno cesto. Občane, ki so se oglasili, je zato zanimalo, kdo in zakaj je določil to mesto merjenja in kakšni so pričakovani učinki.

“Rekorder” z motorjem 146 kilometrov na uro

Odgovore smo poiskali pri Nevi Šibenik, vodji Medobčinskega inšpektorata in redarstva. “Na tej lokaciji smo opravljali meritve na pobudo posameznih občanov, ki so nas v preteklosti že večkrat opozorili, da so tu problem predvsem prehitri motoristi, zlasti ob nedeljah. Tukaj pa se nahajajo tudi križišča do raznih poslovnih stavb,” je pojasnila. Meritve, ki so jih na tej lokaciji opravljali prvič, so bile minuli teden trikrat po približno eno uro. V tem času so po besedah Šibenikove zaznali več kot 200 prekrškov. Največja izmerjena hitrost motorista, sicer v smeri iz Postojne, je bila 146 kilometrov na uro, a ga ne bodo mogli kaznovati, ker je vozil iz Postojne in njegova registrska tablica zato ni razvidna. “Prekrški so še v obdelavi. Plačilne naloge bomo začeli pošiljati v naslednjih dneh,” je povedala Šibenikova.

Občina se v delo inšpektorata ne vmešava

V preteklosti so se že večkrat pojavili neuradni namigi, da zaradi čim boljšega iztržka za proračun pritiske na inšpektorat izvaja tudi občina.

Na žalost vsak reče, da se z radarjem polni občinsko blagajno. Res je, da gre denar od prometnih prekrškov v proračun, vendar mi opravljamo nadzor zaradi zagotavljanja varnosti, ne pa zaradi pobiranja denarja. In se sami ter na podlagi pobud občanov odločamo, na katere lokacije, kjer se pojavljajo kršitve, bomo radar postavili,“ odgovarja Šibenikova.

In dodaja, da meritve izvajajo skoraj vsakodnevno. Lani se je na račun glob v postojnski proračun po njenih besedah sicer nateklo približno 370.000 evrov.

Vse očitke zavračajo tudi na postojnski občini. “Medobčinski inšpektorat in redarstvo je samostojna služba, ki se na strokovnih podlagah odloča, kam bo postavila radar oziroma kje bo izvajala svoje ukrepe, ki jih ima skladno s pooblastili. Konec koncev pa so prometni predpisi za vse enaki in za vse jasni,” nam je odgovoril Robert Pavšič, zadolžen za odnose z javnostjo.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano