RTV lahko premakne stolp še letos, če ...

Vaščani Šilentabra bi lahko po večletnih prizadevanjih predvidoma še letos dočakali prestavitev RTV stolpa iznad svojih glav in obenem iz območja arheološkega spomenika na novo lokacijo. Potem ko je RTV Slovenija le prisluhnila njihovi pobudi, je bila namreč na potezi pivška občina. S spremembo občinskega prostorskega načrta, ki je trenutno v javni razgrnitvi, bo postavila podlago za umestitev novega stolpa na nadomestno lokacijo izven vasi. Toda RTV vztraja, da mora občina kriti tudi nekatere stroške prestavitve.

Sporni stolp na Šilentabru, ki že desetletja moti vaščane  in 
degradira arheološi spomenik, bo RTV kmalu lahko prestavila.   Foto: Lori Ferko
Sporni stolp na Šilentabru, ki že desetletja moti vaščane in degradira arheološi spomenik, bo RTV kmalu lahko prestavila.  Foto: Lori Ferko

PIVKA > Občina Pivka pet let po sprejemu občinskega prostorskega načrta tega prvič spreminja. “Že kmalu po sprejemu so se pojavile različne pobude za spremembe oziroma dopolnitve. Glavni razlog, da smo šli dokaj hitro v spremembo, pa je premik televizijske antene na Šilentabru na novo lokacijo,” je povedal pivški župan Robert Smrdelj.

“Obstoječa antena je namreč tik nad vasjo in na območju kulturne dediščine, kar se je predvsem pri vaščanih pokazalo kot resen problem, zato je treba novo anteno, za katero je bilo sprva predvideno, da bi jo postavili na stari lokaciji, umestiti na novo. RTV se je s tem strinjala. Težavo so sicer imeli s tem, da bo postopek nekoliko dolgotrajnejši, ker bomo mi novo lokacijo na novo umeščali s spremembo načrta, vendar smo se nazadnje strinjali, da je nova lokacija res nujna. Spremenjeni načrt bo podlaga za premestitev oziroma pridobitev gradbenega dovoljenja,” je pojasnil pivški župan in napovedal, da bo načrt predvidoma sprejet sredi leta, tako da bi bil nov stolp lahko postavljen v drugi polovici leta.

Ogrožala vaščane in degradirala spomenik

Tega premika v postopku so se najbolj razveselili vaščani Šilentabra, ki so se o premestitvi začeli dogovarjati že pred šestimi leti, ko je RTV začela načrtovati posodobitev dotrajanega in zato tudi že nevarnega stolpa, ki služi za zagotavljanje televizijskih in radijskih, pa tudi signalov mobilne telefonije. Takrat so ji brez vseh obveznosti ponudili alternativno lokacijo, ki jo je RTV preverila in ocenila kot primerno.

Pred dvema letoma pa je RTV v izogib dodatnim stroškom ponovno zahtevala posodobitev stolpa na obstoječi lokaciji, in to z bistvenim povečanjem višine in zmogljivosti antene. A je nato vaščanom, tudi s pomočjo medijskega pritiska in ob podpori občine, uspelo odgovorne prepričati, da tak stolp ne sodi v neposredno bližino hiš, v sredo turistično zanimive spomeniško zaščitene vasi in na območje arheološkega spomenika z ostanki gradišča, kjer je bil brez soglasja službe za varovanje kulturne dediščine zgrajen pred 40 leti.

“Zadovoljni smo, da se stvari vendarle razpletajo v pozitivno smer. Pogovori s predstavniki RTV so korektni,” nam je dejal predstavnik vaščanov Šilentabra Andrej Štavar. Spomnil je, da so vaščani oziroma agrarna skupnost RTV zagotovili tako služnost za nadomestno lokacijo kot pot do nje, ki so jo tudi očistili in uredili. “Z naše strani smo tako naredili, kar smo se dogovorili. Zdaj zbiramo le še manjkajoče podpise članov agrarne skupnosti, kar pričakujem, da bo v kratkem urejeno,” je poudaril Štavar.

Kdo bo plačal dovod elektrike?

Po županovih besedah pa ostaja odprto še plačilo stroškov premeščenja stolpa, zlasti infrastrukture oziroma električne povezave. “Potreben je močan električni priključek, zato bo potrebno še poiskati dokončne rešitve glede izvedbe. Obstoječa napeljava je namreč prešibka. Ena možnost je, da se proti stolpu napelje svoj vod iz Zagorja. Druga možnost pa je, da se ob gradnji vodovoda proti Šilentabru vzporedno pripelje tudi novo cev in iz Šilentabra proti novi anteni spelje nov priključek.”

Miran Dolenec, vodja organizacijske enote Oddajniki in zveze na RTV Slovenija, nam je odgovoril, da s postavitvijo stolpa na novi lokaciji nastanejo novi stroški, ki pa jih na RTV niso dolžni nositi. “Največji dodatni strošek je izgradnja dovoda električne energije na novo lokacijo, ocenjen na 40.000 evrov. Tega stroška nismo dolžni pokriti, zato smo že pred več kot dvema letoma poslali predlog Občini Pivka, da ta sredstva zagotovi v občinskem proračunu, vendar nam občina do danes ni odgovorila.”

Ostale spremembe občinskega prostorskega načrta so po županovih besedah vezane predvsem na pobude občanov za izvzem iz območij stavbnih zemljišč. “Ljudje se bojijo ponovne uvedbe davka na nepremičnine, na podlagi katerega bi bilo treba za stavbna zemljišča plačati višji davek, vendar smo skušali pri teh pobudah upoštevati tudi urbanistične smernice, da z izvzemom ne delamo lukenj oziroma prevelike škode tudi z urbanističnega vidika. Nekaj pa je tudi novih umestitev med stavbna zemljišča za potrebe individualne gradnje občanov, pa tudi dejavnosti, turističnih kmetij, širitve podjetij,” je pojasnil Robert Smrdelj.

Preselitev je možna že letos

Dolenec je pojasnil, da njihov del investicije obsega novi stolp, pretvorniški kontejner, televizijsko oddajno tehnologijo in gradbeno dovoljenje. “Potrebna sredstva bomo zagotovili v investicijskem načrtu, ko bodo zagotovljeni vsi ostali pogoji, to je gradbeno dovoljenje in financiranje dovoda električne energije. Če bosta oba pogoja izpolnjena do pomladi, je možno nov stolp zgraditi do konca leta,” je še povedal Dolenec.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano