Pust bo letos “pršu” bolj zgodaj

Letošnjo zimo bo pust - morda tudi zaradi dokaj toplega vremena - pregnal zelo zgodaj. Skladno s tem se pustne skupine že pripravljajo na pustne povorke. Tradicionalno jo bodo pripravili tudi v Ilirski Bistrici, na pustno nedeljo, ki bo letos “padla” ravno na dan pred slovenskim kulturnim praznikom. Na pustno soboto bo organizirano otroško pustovanje, bistriške trgovine pa se lahko potegujejo tudi za najlepše okrašeno izložbo.

Da je pust pred vrati, v Ilirski Bistrici ni več dvoma. O tem priča  sredi novega krožišča obešeni 
pust; letos v znamenju smučarskih skokov, kar je poseben poklon slovenskim skakalcem. Foto: Tina M.  Valenčič
Da je pust pred vrati, v Ilirski Bistrici ni več dvoma. O tem priča sredi novega krožišča obešeni pust; letos v znamenju smučarskih skokov, kar je poseben poklon slovenskim skakalcem. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Tudi na letošnjo pustno nedeljo bodo v Ilirski Bistrici pripravili pustni karneval pod naslovom Pust je pršu, ki gledalce navdušuje že 21 let. Lani je na jubilejni prireditvi sodelovalo 26 pustnih skupin oziroma skupaj več kot 1200 “šjm”. Koliko se jih bo povorke udeležilo letos, je še prezgodaj predvideti, saj se pustne skupine k sodelovanju prijavljajo skoraj do zadnjega trenutka, je povedala Tajna Šajina z bistriške občine. Zagotovo pa se bodo povorki kot vsako leto pridružile vse bistriške etnološke maske, ki sestavljajo zelo dragoceno kulturno dediščino; od škoromatov, vrbiških šjm, šjem s Pregarja, z Velikega Brda, iz Vrbova, zvončarjev iz sosednjih občin na Hrvaškem ... Običajno pa se jim pridružijo tudi novodobne “šjme” in druge maske iz vse Slovenije.

V Kulturno turističnem društvu Vrbišče šjme iz Vrbice se, denimo, na povorko že pripravljajo. Kot je povedal Boris Čekada, se bodo že na pustno soboto podali na povorko v Ljubljano, v nedeljo pa v Ilirsko Bistrico. Zaradi služb članov, pa tudi letošnjega precej zgodnjega pusta, je organizacijo sicer vse teže izpeljati, pravi Čekada. Včasih so se na Vrbiškem namreč šemili le na vsako prestopno leto (kar letošnje sicer je). “Vendar bomo pustovanje vseeno izpeljali. Pred odhodom na nedeljsko povorko se bomo, kot vsakokrat, predstavili v domači vasi, organizirali bomo poberijo, pa tudi ples in zabavo v lastni režiji,” zagotavlja Čekada.

Pestro pustno obdobje bodo imeli tudi podgrajski škoromati. Predzadnjega januarja se bodo najprej odpravili na pustovanje na Grobnik, zadnjega januarja bodo pripravili domačo poberijo.

Na pustno soboto se bodo udeležili karnevala v Kočevju, v nedeljo pa povorke v Ilirski Bistrici, je pojasnil član pustnega odbora škoromatov Edvard Petrač.

Aktivni pa bodo tudi po pustu, saj se na povabilo Aleša Gačnika s portoroške fakultete za turistične študije vikend po pustu odpravljajo na Sardinijo. 14. februarja se bodo udeležili karnevala v Samugheu v osrednji Sardiniji. “Profesor Gačnik je bil že večkrat na tamkajšnjem karnevalu in odločil se je, da bo letos s seboj popeljal nas kot etnološko zanimivost,” je dejal Petrač. Podgrajski škoromati bodo poleg sodelovanja na karnevalu vikend namenili spoznavanju s tamkajšnjimi pustnimi skupinami in ogledu tamkajšnjega življenja, pa tudi muzeja srednjeveških pustnih mask v Sardiniji, saj ima društvo muzej škoromatov tudi v Podgradu.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano