Prt s Fabianijevo čipko

Na Velikem Dolu, kjer oživljajo močno čipkarsko tradicijo vasi, v kateri je od leta 1910 do 1957 delovala čipkarska šola, so letošnje leto posvetili čipki Maksa Fabianija. Danes so pripravili še razstavo in delavnice o čipki, dogodek pa bodo zaključili s predajo čipke, izdelane po vzorcu Maksa Fabianija, Štanjelu.

Maks Fabiani je leta 1922 narisal   vzorec za klekljano čipko z 
motivom krizanteme. Na Krasu so ga obnovili s pomočjo 
Rosite D
Maks Fabiani je leta 1922 narisal vzorec za klekljano čipko z motivom krizanteme. Na Krasu so ga obnovili s pomočjo Rosite D'Ercoli.  Foto: Arhiv Kd Kalunca

VELIKI DOL > Dogodek pripravlja kulturno društvo Kalunca, ki nekaj zadnjih let intenzivno oživlja in raziskuje tradicijo klekljanja na Krasu. Posebno pozornost so v društvu namenili zgodbi o čipki Maksa Fabianija. Maks Fabiani namreč ni risal samo stavb, temveč je leta 1922 narisal tudi vzorec za klekljano čipko, prt z motivom krizantem, ki ga je goriški Zavod za umetno obrt podaril italijanski kraljici Jeleni Savojski ob obisku novopriključenega primorskega ozemlja.

“Za čipko se je izgubila vsaka sled, ohranjena pa je fotografija dekleta s čipko v roki, klekljarice iz Idrije, ki je darilo izročila kraljici,” pojasni Neža Bandel iz KD Kalunca, ki je skupaj z Martino Živec najbolj zaslužna za oživljanje kraške čipkarske tradicije. “Člani Kulturnega društva Kalunca želimo zgodbo predstaviti javnosti, hkrati pa spodbuditi raziskovanje dela Maksa Fabianija tudi na področju klekljane čipke,” še doda Bandlova.

K sodelovanju so povabili klekljarice iz vse Slovenije in izdelali hommage Fabianiju - prt z motivom krizantem po vzorcu Rosite D'Ercoli, raziskovalke zgodovine klekljanja in oblikovalke vzorcev za klekljanje. “Podarjamo ga Štanjelu, da bo zbirka, ki predstavlja Fabianijevo delo, dopolnjena z zgodbo o čipki,” je zadovoljna Neža Bandel.

Slovesno predajo bodo opravili danes na Velikem Dolu, ob zaključku čipkarskega dogodka z naslovom Kalunca v svet - po Fabianijevih sledeh. Začeli so ga dopoldne z odprtjem razstave izdelkov klekljaric Slovenske Istre in fotografij čipk s Krasa z motivom krizanteme. Istočasno se je začela tudi delavnica klekljanja z žico, prav tako motivno povezana s prtom.

Po sprejemu klekljaric, ki so s klekljanjem krizantem sodelovale pri projektu, bo ob 15. uri Mojca Ferle iz Mestnega muzeja Ljubljana spregovorila o Fabianijevi čipki, besedo pa bo dobila tudi avtorica vzorca Rosita D'Ercoli, ki je zgodbo o Fabianijevi čipki izbrskala iz arhivov. Dogodek bo, tako kot januarskega, popestrilo ocenjevanje pit, ki ga bosta vodila Peter Patajac in Milena Štolfa. MUZ


Najbolj brano