Protestirali bi, če bi pri njih nastanili begunce

“Ograja v naravi ne bo škodila ljudem. Drugače je z ograjami v glavah,” je ob začetkih postavljanja žičnate ograje v Jelšanah dejal predsednik KS Jelšane Ivan Ceglar.

“Ograja v naravi ne bo škodila ljudem. Drugače je z ograjami 
v glavah,” je ob začetkih postavljanja žičnate ograje v 
Jelšanah dejal predsednik KS Jelšane Ivan Ceglar. Foto: Danijel Cek
“Ograja v naravi ne bo škodila ljudem. Drugače je z ograjami v glavah,” je ob začetkih postavljanja žičnate ograje v Jelšanah dejal predsednik KS Jelšane Ivan Ceglar. Foto: Danijel Cek

JELŠANE, STAROD, RUPA > Ceglar meni, da bi ljudje utegnili začeti protestirati le, če bi se vlada odločila, da bi morebitne begunce nastanila v prazne državne objekte ob meji: “Ljudje se bojijo in bi protestirali. Ne zato, ker bi bili to begunci, pač pa, ker prihajajo iz drugega okolja.” Prepričan, da ograje ne bi potrebovali, če bi slovenska politika takoj na začetku dala jasen signal, da morajo vsi upoštevati schengenski protokol. O postavitvi ograje vse do njenega začetka postavljanja pa v Jelšanah niso bili obveščeni.

“Ograjo so začeli postavljati v četrtek in vse, kar vemo je, da jo bo najbrž postavljala vojska. Odločitev je bila očitno nenadna. Koliko časa jo bodo postavljali in točno kje, pa nam ni vedel povedati še nihče,” je dejala Dolores Hrvatin, predsednica KS Starod. “Verjamemo sicer, da ograje prav hitro ne bodo mogli postaviti, saj teren tu ni raven kot v Prekmurju, pač pa gozdnat in skalovit, kar bo verjetno oteževalo delo,” meni Hrvatinova. Krajani se postavljanju ograje ne bodo upirali. “Nismo proti, saj se bojimo vala beguncev, ki bi lahko izbrali drugo pot in mejo prečkali v naših krajih,” je dejala Hrvatinova.

“Spreminjamo se v taborišče,” pa je postavitev ograje na slovenski meji komentiral Igor Barak, predsednik mestnega odbora za hrvaško naselje Rupa, tik ob meji. Ljudje iz obmejnih krajev z obeh strani meje so, tako kot tudi drugod po Sloveniji, povezani. “Ponekod je to ograjo prav grdo videti. Enemu krajanu, denimo, seka ozemlje; pol ga ima v Sloveniji, pol v Hrvaški.”

Krajani sicer ne bodo protestirali, je zatrdil Barak, čeprav jih o postavljanju ograje ni obvestil nihče. “Povedali so tistim, ki imajo parcele blizu meje. Sicer pa - naj postavijo ograjo. Naši vladi se ne moremo potožiti, ker je trenutno niti nimamo. Če pa že ograja, pa le še vprašanje - zakaj je niso postavili pred 15 leti, ko so mejo tukaj množično prečkali Romuni, ki so želeli v Italijo?” je sklenil Barak. TMV


Najbolj brano