Prostrana Rusija v Ilirski Bistrici

Kako prostrano Rusijo in široko rusko dušo za hip prestaviti v Ilirsko Bistrico? Bistričani so se tega lotili z likovno razstavo in koncertom ruskih izvajalcev, ki so ju ujeli v bogato kulturno obarvan rusko-slovenski večer.

Ruski slikar Vladimir Vasiljev (prvi z leve) je eno izmed svojih 
slik podaril tudi srečnemu izžrebancu tombole, ki so jo 
pripravili ob razstavi. Foto: Tina M. Valenčič
Ruski slikar Vladimir Vasiljev (prvi z leve) je eno izmed svojih slik podaril tudi srečnemu izžrebancu tombole, ki so jo pripravili ob razstavi. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Dva dogodka, združena v en zanimiv večer sta obarvala bistriško kulturno dogajanje. V galeriji Doma na Vidmu je svojih 32 pastelov, ki prikazujejo ruske krajinske motive in so ujeti v naslov Prostrana Rusija, na ogled postavil ruski slikar Vladimir Vasiljev. Slikar, ki prihaja iz mesta Tver, sto kilometrov oddaljenega od Moskve, sicer veliko ustvarja. Vse razstavljene slike namreč nosijo letošnjo letnico, več tisoč njegovih del pa se nahaja v zasebnih zbirkah, muzejih in znanih velikih galerijah po vsem svetu. Avtor razstave v Ilirski Bistrici je pripravil že več kot sto samostojnih razstav in svoja dela razstavljal po vsej Rusiji, v Izraelu, na Češkem, Italiji, na Malti, v Bolgariji in še marsikje drugje.

S projektom, ki ga vodi Tatiana Kolinowskaja, in katerega namen je skozi različne žanre predstaviti lepoto in veličastnost Rusije, se je slikarju pridružil tudi priljubljen ruski glasbenik Dmitriy Yakovlev. Izvajalec in avtor številnih ljudskih pesmi in balad ter dobitnik mnogih priznanj na tekmovanjih je dodobra ogrel občinstvo že na odprtju razstave Vladimirja Vasiljeva, pa tudi pozneje v Domu na Vidmu, ko je zapel na koncertu rusko-slovenskega večera, ki so ga pripravili bistriška občina, bistriški TIC in Ruski center za znanost in kulturo v Sloveniji.

Na oder Doma na Vidmu je stopila in navdušila občinstvo tudi vokalna skupina Ruski talisman, ki je bila ustanovljena na pobudo in s podporo pevke, sedaj vodje skupine, Irine Guščine, direktorice javne organizacije sonarodnjakov Talisman in katere člane povezuje iskrena ljubezen do glasbe, njihov repertoar pa vključuje predvsem lirične ruske pesmi, balade, rusko folkloro ...

Slovenske barve je na prireditvi glasbeno obarval mladinski pevski zbor Osnovne šole Dragotina Ketteja, z glasbeno-plesno točko Pravljica o potočku pa so se predstavili učenci osnovne šole Antona Žnideršiča. Že na razstavi pa je harmoniko zaigral mladi harmonikar Lovrenc Princ, učenec Zorana Lupinca.

Prireditve sta se udeležila tudi ruski konzul v Sloveniji Roman Čigancev in bistriški župan Emil Rojc, slikar Vasiljev pa je občini v spomin na Rusijo podaril svojo sliko. Njegova razstava bo v Galeriji Doma na Vidmu na ogled do 5. oktobra.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano