Proslavljali nezaključen projekt

V Sežani so odprli del na novo zgrajene kanalizacijske opreme v Stari vasi. Prebivalci se sprašujejo, čemu, če gradnja tri milijone vrednega projekta še ni pri koncu. Tiči razlog v kitenju občine na račun občinskega praznika?

Občina Sežana je že slovesno odprla zaključek gradbenih del 
v Stari vasi, čeprav je delovišče še kako živo.   Prebivalci se 
posmejijo: “Saj vemo, da je občinski praznik, nekaj je treba 
pokazati.”  Foto: Petra Mezinec
Občina Sežana je že slovesno odprla zaključek gradbenih del v Stari vasi, čeprav je delovišče še kako živo. Prebivalci se posmejijo: “Saj vemo, da je občinski praznik, nekaj je treba pokazati.”  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Nemalo prebivalcev Sežane je privzdignilo obrvi, ko so na programu občinskega praznika videli tudi vabilo na odprtje projekta komunalne opreme v Stari vasi. Kdor se je v zadnjih dneh vozil do novega naselja, je na ulicah Stare vasi opazil odprte gradbene jaške, delavce in gradbena vozila.

Prebivalci se raje posmejijo: “Saj vemo, da je občinski praznik, nekaj je treba pokazati.”

Predpremiera za občinski praznik

Na občini so se odločili, da bodo ob občinskem prazniku odprli le del komunalne opreme pri enoti Lehte.

“Pogodbo za zaključek del imamo do konca meseca. Ker je bilo vreme slabo, so se dela zavlekla. Do ponedeljka pa bo vse zaključeno,” so nam povedali na občini, kjer se jim je zdelo smiselno, da odprtje prenovljenega dela združijo z občinskim praznikom.

“Zdaj zaključujemo dela,” je povedal eden od delavcev. Cesta še ni asfaltirana, odprti so še jaški za javno razsvetljavo. Na vprašanje, če bodo dela res zaključena v ponedeljek, skomigne z rameni: “Čez kakšen teden mogoče.”

O tem, kdaj bodo dela zaključena, smo povprašali tudi Maksa Godino, direktorja podjetja Godina, ki dela izvaja. “Objekt še ni končan. Ko bo, se bo vedela natančna velikost investicije. Predvidoma bomo z deli zaključili do konca septembra,” je povedal. Predvideva, do bo cena del znašala med 2,9 in 3,1 milijona evrov.

Škoda jim bo povrnjena

Rajko Hreščak, član Krajevne skupnosti Sežana, je sodeloval kot posrednik med krajani in prebivalci. Težav vse od začetka gradnje konec februarja ni bilo malo. Sprva so si prizadevali predvsem zato, da bi v zemljo položili celotno infrastrukturo, tudi optiko, elektriko in plinovod. Optika je že v tleh. Elektrike ne bo, ker Elektro nima denarja za to investicijo, plinovoda pa ne bodo prestavili, pojasni Hreščak.

Na nekaterih mestih se je vozišče zaradi vodovodnih jaškov, jaškov električne javne razsvetljave in kanalizacijskih jaškov bodisi znižalo ali pa zvišalo. “Prebivalci smo se bali negativnih posledic, saj bi lahko zgodilo, da bi voda pritekala v hišo. Nanje smo opozarjali in veliko večino so odpravili,” pove Hreščak.

Zaradi dolgotrajnosti del nekateri občani do svojih hiš niso mogli več mesecev, delavci so ob kopanju naleteli na tako imenovan sivec, izjemno trdo kamnino. “Tu je bila pet metrov globoka luknja. Tri mesece smo živeli z neprestanim hrupom. Še vedno mi odzvanja v glavi. Delavci so bili zelo pridni, saj niso oni krivi,” pove prebivalka Benčičeve ulice.

Zaradi del je nastalo tudi nekaj škode, nam je povedal nadzornik pri projektu Andrej Kovačič: “Ploščice, hidroizolacija, omet in betonski zid. To ni nič nenavadnega in škoda bo prebivalcem povrnjena.”

A mnogi od njih opozarjajo na nesmiselnost investicije. Nekatera gospodinjstva se na kanalizacijsko omrežje ne bodo mogla priklopiti brez dodatnih stroškov.

Investicija za prihodnost

Financiranje projekta ostaja eden od velikih dosežkov sežanske občine. S projektom je Občina Sežana v letu 2013 uspešno kandidirala na Javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz evropskih sredstev in pridobila kar 2,2 milijona evrov.

Celoten projekt je iz prvotnih 3,7 milijona evrov (razliko so predvideli tudi v posebni postavki v letošnjem proračunu) investicije padel na 2,9 milijona evrov. V okviru projekta bodo zgradili 2270 metrov vodovodnega omrežja, 1800 metrov kanalizacijskega omrežja za odpadne vode in 1100 metrov meteorne kanalizacije.

“Projekt ni pomemben le za izboljšanje kakovosti bivanja stanovalcev Stare vasi, zelo pomembni so tudi njegovi učinki v prihodnosti. Z njim smo dolgoročno poskrbeli za čistejše odpadne vode in posledično za boljše dolgoročno varovanje vodnih virov, ki Krasu zagotavljajo varno in kakovostno vodooskrbo,” je ob odprtju dela kanalizacijskega omrežja povedal župan občine Sežana Davorin Terčon.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano