Proračun za prihodnje leto je skop in okrnjen

Tudi v proračunu sežanske občine se pozna gospodarska kriza. V preteklem letu je namreč občina realizirala manj, kot je načrtovala, proračun za leto 2015 pa je bolj skop.

Vidmašče v Sežani Foto: Lea Kalc Furlanič
Vidmašče v Sežani Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > “Proračun je času in okoliščinam primeren. Soočamo se s podobnimi težavami kot občine po vsej Sloveniji. Kriza se na občinskih proračunih že nekaj let izkazuje v investicijskih nezmožnostih,” je povedal župan Davorin Terčon.

Predviden proračun za leto 2015 je za milijon evrov nižji, kot so zastavili proračun za leto 2014, letošnji je težak 15,5 milijona evrov. Realizacija v lanskem letu je bila zelo nizka, dodaja Terčon, trenutna ocena realizacije je 11,5 milijona evrov.

Zakaj je tako? Manjšo realizacijo Terčon pripisuje predvsem stalnemu manjšanju kapitalskih prihodkov, nižanju prihodkov iz naslova komunalnih prispevkov in manjši prodaji lastnine občine. Poleg tega se je lansko leto prvič zgodilo, da je prišlo do izpada dohodkov, ki so zakonsko določeni.

”Veliko obveznosti iz lanskega leta se je preneslo v to leto. To se je včasih dogajalo v manjšem obsegu, a letos gre za približno en milijon evrov,” je pojasnil župan. Pri tem gre predvsem za obljubljen denar iz širokopasovnega omrežja, ki pa ga občina, kljub ugodnim razpletom na sodiščih, še ni dobila.

Stadion in Stara vas

Zato imajo v Sežani trenutno odprta le dva večja projekta. Prvi je komunalna infrastruktura v Stari vasi v Sežani, vreden je skoraj tri milijone evrov; drugi pa je obnova slačilnic in objektov ob sežanskem stadionu, za katero bodo porabili vsaj 800.000 evrov.

Lepotnih posegov oziroma urejanja novih trgov in krožišč v tem letu ne bo.

Posege v proračun bodo čutili proračunski uporabniki pri rednih dejavnostih in razpisih na vseh področjih, od športa, kulture, turizma in krajevne skupnosti. “Nismo pa posegali v program socialnih ukrepov in pospeševanje zaposlovanja,” je še povedal Terčon.

Prvič bodo na udaru športne aktivnosti, na kar je na zadnji seji občinskega sveta opozoril Matej Glavina (SD). Višina denarja, ki ga koristi veliko nepridobitnih organizacij, se je s 27.000 znižala na 19.000 evrov, kar je občutno premalo, meni Glavina: “S te postavke črpajo društva, ki skrbijo za predšolske otroke, otroke in športno rekreacijo starejših.”

Več denarja za politični sistem

A vseh postavk v sežanski občini ne bodo zniževali. Občani bodo za delovanje občinskega sveta plačevali 116.000 evrov, kar je 20.000 več kot preteklo leto. Največje povečanje bo zaradi financiranja političnih strank v občinskem svetu. Za 10.000 evrov bo dražje tudi delo župana in podžupanov.

Na svoj račun bodo, po predlogu proračuna sodeč, prišli tudi sežanski gasilci, saj je zanje predvidenih 230.000 evrov za nakup nove opreme.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano