Proračun bo očitno počakal na volitve

Kot je bilo pričakovati, se je tudi četrtkova seja ilirskobistriškega občinskega sveta izjalovila, saj se je zasedanja udeležilo le devet od 23 članov sveta. Proračun, ki naj bi ga sprejeli na seji, je zopet obvisel v zraku.

Prazni svetniški stoli: slika, ki je v bistriški sejni dvorani letos zelo pogosta, se je ponovila tudi v četrtek. Zato ostaja občina še naprej brez letošnjega proračuna. Foto: Lori Ferko
Prazni svetniški stoli: slika, ki je v bistriški sejni dvorani letos zelo pogosta, se je ponovila tudi v četrtek. Zato ostaja občina še naprej brez letošnjega proračuna. Foto: Lori Ferko

ILIRSKA BISTRICA > Župan Emil Rojc, ki je sklical četrtkovo sejo v najbolj dopustniškem času, je očitno želel spraviti pod streho letošnji proračun, ključni dokument občine. Svetniki iz vrst opozicije, ki imajo v svetu krepko večino, so tudi tokrat, razen dveh izjem, bojkotirali zasedanje in tako županu jasno sporočili, da ne bodo podrli po njihovem prepričanju spornega finančnega dokumenta.

Pač pa se je seje udeležilo kakih 30 predstavnikov krajevnih skupnosti in nekaterih društev, ki jih je župan na predhodnih sestankih pozval, naj s svojo prisotnostjo vplivajo na odločitev svetnikov, da bi vendarle podprli predlog proračuna. Podpora pa je bila očitno zaman, saj razen proste razprave in pojasnjevanja, zakaj je kdo kriv in zakaj je sprejem proračuna pomemben, zasedanja sveta zaradi nesklepčnosti ni bilo.

Na vest o nesprejetju proračuna so se že odzvali nekateri predstavniki društev, katerih delovanje je odvisno od proračunskih prispevkov. Nekatera društva bodo zaradi tega tudi ob prihodke iz drugih virov, saj mnogi projekti terjajo financiranje iz več virov in izpad enega pomeni umik vseh ostalih.

Glede na to, da se temu občinskemu svetu zgodaj jeseni izteka mandat, postaja vse bolj očitno, da svetniki v tej sestavi proračuna ne bodo sprejeli. V nekaterih občinah so svetniki že opravili zadnje seje, v Ilirski Bistrici pa je pričakovati, da bo svet sklepčen le, če na dnevnem redu ne bo proračunske točke.

Zato občani, društva, krajevne skupnosti in drugi, ki so odvisni od občinskega proračuna, že pogledujejo naprej, v novo mandatno obdobje. Po nekaterih tolmačenjih bi namreč proračun morebiti lahko sprejel nov občinski svet, ki ga bodo volivci, tako kot bodočega župana, volili v nedeljo, 5. oktobra. Če bi postopki oblikovanja novega občinskega sveta, odborov in komisij stekli kolikor toliko hitro in bi se po volitvah vzpostavili normalni odnosi med novim svetom in bodočim županom, bi proračun morebiti lahko sprejeli še v tem koledarskem letu in tako vsaj za silo še rešili financiranje številnih društev in projektov.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano