Prodali 3000 češpovih njokov

Približno 3000 češpovih njokov in sto kilogramsko pito velikanko so v nedeljo snedli obiskovalci praznika češp v Slivju. Praznik je po nekajletnem premoru znova obudilo domače Turistično društvo Dimnice, ki je postreglo z bogato obarvanim dogajanjem.

Slivarke so spet zavihale rokave in namesile nič manj kot tri 
tisoč češpovih njokov.
Slivarke so spet zavihale rokave in namesile nič manj kot tri tisoč češpovih njokov. 

SLIVJE > Že v nedeljskih dopoldanskih urah se je lepo število pohodnikov in kolesarjev odpravilo na kolesarjenje skozi vasi krajevne skupnosti Slivje in pohod po naravoslovnih poteh Slivja in okolice. Pozneje so se obiskovalci ustavili ob bogati ponudbi domače obrti in pridelkov na stojnicah. In ko je zadišalo po domačih češpovih njokih, so rade volje posegli tudi po porciji le-teh.

“Prodali smo jih približno 3000,” je povpraševanje po tej domači specialiteti, ki so jo v Slivju prodajali po 3,5 evra za porcijo, povedal Tine Babuder iz TD Dimnice. Poleg tega so razrezali in med obiskovalce razdelili tudi celo pito velikanko, ki so jo umesili iz 40 kilogramov sliv in je tehtala okroglh sto kilogramov, je še dodal Babuder.

V duhu sliv je minilo tudi ostalo dogajanje. Domače in okoliške gospodinje so v oceno prinesle deset vzorcev domače slivove marmelade. Najboljšo je po oceni komisije skuhala Snežana Baša iz Markovščine. Najboljša šesterica koscev (ob petih moških se je znašla tudi ena ženska) se je pomerila v ročni košnji, zmago pa si je prikosil Bernard Zadnik iz Velikih Loč.

S češpami in zelišči se je začel Festival Brkinske sadne ceste
Češpov praznik v Slivju je bil ta konec tedna skupaj s Praznikom kraškega šetraja in 3. Zeliščnim festivalom na stiku Krasa in Brkinov tudi uvod v Festival Brkinske sadne ceste, ki letos poteka od 11. septembra do 23. oktobra. V okviru festivala se bodo zvrstile številne prireditve, turistične in sadjarske kmetije ter gostilne, ki so vključene v festival, pa bodo v tem času postregle s katero od brkinskih jedi s poudarkom na jabolku, češpi in drugih brkinskih pridelkih, ali pa povabile k aktivnemu doživetju v brkinskem sadovnjaku ali ponudile brkinske dobrote na degustaciji.

Že tako pestro dogajanje je popestrila tudi glasba. Nastopilo je KD Kraška harmonika, z otroškim programom je najmlajše zabaval Marjan iz ansambla Malibu, obiskovalce pa so ogrevali tudi Fantje izpod Karlovce, Klapa Semkanta in Klapa Škvadra, zvečer pa še ansambel Malibu. Ves dan so v vaškem domu prikazovali žganjekuho, na ogled pa je bila tudi razstava sliv.

Prireditelji so bili deležni tudi pohval hrpeljsko-kozinske županje Saše Likavec Svetelšek, da so se znova lotili priprave praznika, ob rezanju pite velikanke pa jih spodbudila tudi za naprej.

TMV


Najbolj brano