Priznanja za zaslužne veterane

Na 21. tradicionalnem srečanju veteranov vojne za Slovenijo na Mašunu so podelili priznanja zaslužnim članom postojnske območne zveze veteranov vojne za Slovenijo in policijskega veteranskega društva Sever za Notranjsko ter predstavili nov zbornik o vlogi Teritorialne obrambe v osamosvojitveni vojni.

Prejemniki priznanj na sobotni slovesnosti na Mašunu.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Prejemniki priznanj na sobotni slovesnosti na Mašunu.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

MAŠUN > “Ker smo bili leta 1991 z ramo ob rami, je prav, da smo tudi danes, v bolj prijetnih trenutkih, skupaj,” je bistvo srečanja, ki ga veteranski organizaciji prirejata vsako leto v počastitev dneva državnosti, namenjeno pa je predvsem druženju članov in obujanju spominov na čase osamosvojitvene vojne, povzel predsednik PVD Sever za Notranjsko Vojko Otoničar. “Ob tej priložnosti podelimo tudi priznanja najbolj zaslužnim članom, ki so leta 1991 na različne načine pomagali tedanji Teritorialni obrambi in milici, pri tem pa tudi tvegali svoja življenja,” je povedal predsednik OZVVS Postojna Danilo Korče, ki je skupaj z Otoničarjem podelil priznanja.

Bronasti plaketi OZVVS Postojna sta prejela Mihael Pakiž in Gregor Pokleka, zlate zahvalne spominske plakete pa Anton Zigmund, Jakob Simčič, Rado Ponikvar in Vinko Štefančič. Srebrna priznanja Združenja Sever so prejeli Vida Stegel, Štefan Starc, Tomaž Čuček in Ciril Debeljak, bronasta pa Vlasto Lopuh, Marjan Fajdiga, Silvo Boštjančič in Marjan Fabjančič.

Zbrane sta nagovorila tudi predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič in predsednik PVD Sever Tomaž Čas. Za glasbeno popestritev pa so poskrbeli učenci Glasbene šole Postojna in ansambel Snežnik.

Na srečanju je bilo mogoče kupiti tudi zbornik Vloga Teritorialne obrambe Južnoprimorske pokrajine v vojni in procesu osamosvajanja Slovenije leta 1991, ki so ga letos izdali pri notranjskem in južnoprimorskem pokrajinskem odboru ZVVS. Njegovo bogato vsebino, ki na kar 415 straneh ponuja odgovore na marsikatero do zdaj še neodgovorjeno vprašanje iz turbulentnih časov osamosvojitvene vojne, je na kratko predstavil eden izmed avtorjev, podpolkovnik in zgodovinar Karlo Nanut. Zbornik bodo sicer uradno predstavili 26. junija v Pivki. KKV


Najbolj brano